ΑΘΗΝΑ
14:46
|
20.04.2024
«Αυτό που βλέπουμε είναι η επιστροφή σε ένα είδος νεο-οθωμανικής ιδεολογικής προσέγγισης, ένας αναθεωρητισμός που σκέφτεται να αναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία....».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κριτική στην τουρκική εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά την ιδιότητα του ΝΑΤΟϊκού εταίρου  άσκησε σήμερα μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην 5η Σειρά Ψηφιακής Συζήτησης (5th Digital Conversation Series) που διοργάνωσε η «Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας» (THI) με θέμα: «Η Ελληνική Διασπορά και η Εξωτερική Πολιτική».

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Τουρκία παίρνει τη θέση που παίρνει» ανέφερε ο Δένδιας προσθέτοντας πως ο προφανής δρόμος για την Τουρκία θα ήταν να παραμείνει σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Και συνέχισε:

«Αυτό που βλέπουμε είναι η επιστροφή σε ένα είδος νεο-οθωμανικής ιδεολογικής προσέγγισης, ένας αναθεωρητισμός που σκέφτεται να αναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με όρους όπως “Mavi Vatan”, που σημαίνει “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου».

Επανέλαβε για πολλοστή φορά πως η Τουρκία απειλεί με πόλεμο (casus belli) την Ελλάδα αν επεκτείνει, όπως δικαιούται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Υπενθύμισε επίσης πως οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είναι «καθημερινή ατζέντα».

Στη συνέχεια θύμισε πως η Αυστραλία όπως και η Ελλάδα υποστηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και πως όταν η Αυστραλία μιλάει για την πρόκληση που παρουσιάζεται στη θάλασσα της Νότιας Κίνας στον Ειρηνικό, «χρησιμοποιεί ακριβώς τους ίδιους όρους, ακριβώς τις ίδιες αξίες που προβάλλουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Αναφέρθηκε επίσης και στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων της διασποράς λέγοντας πωε η ελληνική διασπορά μπορεί να ψηφίζει στις ελληνικές εκλογές και να έχει «λόγο στη μητέρα πατρίδα».

«Αν ψηφίζεις, αν εκφράζεις άποψη για το πού πρέπει να πάει η χώρα, αυτό σημαίνει ότι είσαι ενημερωμένος πολίτης αυτής της χώρας, σε ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην Ελλάδα, σε ενδιαφέρει τι θα συμβεί, σε ενδιαφέρουν οι φόροι, σε ενδιαφέρει η καθημερινότητα, σε ενδιαφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική, σε ενδιαφέρει η εικόνα της Ελλάδας» κατέληξε.

Αύριο, Σάββατο, 9 Ιουλίου,  ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Κροατία προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές «Φόρουμ του Ντουμπρόβνικ» με κεντρικό θέμα: «Η αναζήτηση της ισορροπίας σε έναν κόσμο που διαταράσσεται».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα