ΑΘΗΝΑ
10:57
|
28.04.2024
Οι παπαγάλοι αναδεικνύονται «μάστορες» της επιβίωσης ακόμη και στα αστικά αφιλόξενα περιβάλλοντα ευρωπαϊκών πόλεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αποικίες μικρομεσαίων και μεγαλύτερων παπαγάλων δεν είναι, τελικά, φαινόμενο μόνον της Αθήνας. Δεν φωλιάζουν μόνον στις λιγοστές νησίδες πρασίνου και δέντρων της ελληνικής πρωτεύουσας αλλά και στις περιοχές αρκετών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Σημερινό εκτενές ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε (DW) αναφέρεται στις αποικίες χιλιάδων παπαγάλων διαφόρων (εξωτικών και μη) ειδών που έχουν εδώ και χρόνια αναπτυχθεί σε γερμανικές μεγαλουπόλεις όπως το Ντίσελντορφ, η Χαϊδελβέργη, η Κολωνία και η Στουτγάρδη.

Το γερμανικό δίκτυο επικαλούμενο δηλώσεις του βιολόγου Μικαέλ Μπράουν αναφέρει πως στη Γερμανία κατοικούν πλέον μόνιμα πάνω από 20.000 παπαγάλοι διαφόρων ειδών επειδή, μεταξύ άλλων, το επιτρέπουν ορισμένα από τα φυσικά χαρακτηριστικά των πτηνών αυτών, όπως είναι το δυνατό ράμφος και η φυσική αντοχή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Παπαγάλοι, Γερμανία

«Πρόκειται για μία νέα οικοθέση των εξωτικών πτηνών στην Γερμανία. Οι συνθήκες και το κλίμα της χώρας επιτρέπουν άλλωστε την βιώσιμη εγκατάσταση των πληθυσμών τους. Οι μεγάλες πόλεις έχουν πιο θερμό κλίμα συγκριτικά με τις περιφέρειες, για αυτό και προτιμώνται» δηλώνει ο Μπράουν, που έχει μελετήσει τον πληθυσμό των παπαγάλων της Χαϊδελβέργης.

Ο ίδιος επισημαίνει και κάτι ακόμη: «Το δυνατό ράμφος είναι το κλειδί της επιβίωσής τους. Μπορούν να τραφούν με ξηρούς καρπούς, σπόρους, μούρα και φρούτα – τροφές που υπάρχουν σε αφθονία και στην Ευρώπη. Παραμένουν σε ένα μέρος, φτιάχνοντας αποικίες και δεν μεταναστεύουν ξανά».  

Σε αντίθεση με άλλα πτηνά, έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε  χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορούν να διαβιώσουν μαζί με τα αυτόχθονα είδη, καθώς ανταγωνίζονται μόνο τα περιστέρια και τους δρυοκολάπτες για μια θέση στα δέντρα της προτίμησής τους.

Εικόνα

Τα εντυπωσιακά εξωτικά πουλιά δεν έχουν εγκατασταθεί ωστόσο μόνο στην Γερμανία κατά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η προσαρμογή τους στα ευρωπαϊκά αστικά περιβάλλοντα δεν είναι ανέφελη καθώς οι άνθρωποι αφενός τα θαυμάζουν, καθώς δίνουν μία «εξωτική» νότα στις πόλεις, αφετέρου διαμαρτύρονται γιατί οι παπαγάλοι είναι αρκετά βροντόφωνα και φλύαρα πουλιά…

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου, στην Χαϊδελβέργη, κάποιοι παπαγάλοι έστησαν το σπιτικό τους πάνω στις εγκαταστάσεις θερμομόνωσης ενός οίκου ευγηρίας, ενώ στην Κολωνία ορισμένοι διαμαρτύρονται έντονα για την ηχορύπανση και τις εστίες μόλυνσης που προκαλούν οι περίπου 3.000 εξωτικοί μόνιμοι κάτοικοι. Αναφέρει τέλος πως για την επίλυση του «ζητήματος» στη Γερμανία έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές και διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η… επιστράτευση αρπακτικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα