ΑΘΗΝΑ
23:39
|
02.05.2024
Ένοπλη ομάδα επιτέθηκε στην επαρχία Λούμε του ανατολικού Κονγκό, βάζοντας φωτιά σε νοσοκομείο με 9 ασθενείς να καίγονται ζωντανοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ομάδα από ένοπλους άντρες έβαλε φωτιά σε εκκλησιαστική κλινική μέσα στο πλαίσιο επίθεσης στην επαρχία Λούμε της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό γύρω στις 10.00μμ. το βράδυ της Πέμπτης, ανακοίνωσε ο στρατός την Παρασκευή, κατηγορώντας για την επιδρομή μια τοπική πολιτοφυλακή που συμμάχησε με ισλαμιστές μαχητές.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν θανάσιμα τουλάχιστον 9 ασθενείς.

Η επιδρομή πιστεύεται ότι προέρχεται από μέλη των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), μιας ένοπλης ομάδας της Ουγκάντα που δρα εδώ και δεκαετίες στα πυκνά δάση του ανατολικού Κονγκό.

Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τον παραπάνω ισχυρισμό, λέγοντας ότι οι επιδρομείς προέρχονταν στην πραγματικότητα από τοπική πολιτοφυλακή που συνεργάζεται με το ADF και χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους.

Ο στρατός σκότωσε τρεις ενόπλους και συνέλαβε έναν όταν απάντησε στην επίθεση στην πόλη Λούμε, στην επαρχία Βόρειου Κίβου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Άντονι Μουαλουσάι.

Δήλωσε ότι στην κλινική υπήρχαν εννέα νεκροί, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, ενώ μια νοσοκόμα στο νοσοκομείο μέτρησε 13 πτώματα.

«Στο θάλαμο του νοσοκομείου υπήρχαν τέσσερις ασθενείς που κάηκαν όλοι μέχρι θανάτου, στην παιδιατρική μονάδα όλα τα στρώματα είναι καμένα και στους πλευρικούς θαλάμους μόλις μαζέψαμε εννέα πτώματα», είπε ο Κούλε Μουένγκε Σόλομον, νοσηλευτής στο κέντρο υγείας της Λούμε.

Ο Κακουλε Βικέρε Λεμ φρόντιζε τον πατέρα του στην κλινική όταν είδε μια ομάδα ανθρώπων με πυρσούς να πλησιάζει την πόλη, περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) νοτιοανατολικά της πόλης Μπένι. Ο ίδιος αναφέρει πως ήλπιζε η ένοπλη ομάδα να μην επιτεθεί στο νοσοκομείο, αλλά δυστυχώς ο πατέρας του ήταν μέσα στα θύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα