ΑΘΗΝΑ
20:53
|
19.04.2024
Κατέληξε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε - 42χρονος πρώην στρατιωτικός ο δράστης σύμφωνα με πληροφορίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κατέληξε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε μετά την εναντίον του δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην πόλη Νάρα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της χώρας NHK.

Ο 67χρονος πολιτικός, νωρίτερα, διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο, χωρίς να παρουσιάζει καμία ζωτική ένδειξη, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Japan Times, ο Άμπε που υπέστη τραυματισμό στη δεξιά πλευρά του λαιμού και παρουσίαζε εσωτερική αιμορραγία στην αριστερή πλευρά του θώρακα, μεταφέρθηκε μέσω ιατρικού ελικοπτέρου στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Νάρα στην πόλη Κασιχάρα, νότια της κεντρικής Νάρα, όπου και όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα, αργότερα κατέληξε.

Ο κ. Άμπε βρέθηκε στην πόλη Νάρα με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της ιαπωνικής Γερουσίας την ερχόμενη Κυριακή.

Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω της προεκλογικής ομιλίας που εκφωνούσε. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο πυροβολισμούς, που τον χτύπησαν πισώπλατα στο στήθος και στον λαιμό. Εκτιμάται επίσης ότι η πρώτη σφαίρα δεν βρήκε στόχο, ενώ η δεύτερη τον τραυμάτισε. Το όπλο της επίθεσης, όπως φάνηκε στις πρώτες φωτογραφίες και στα βίντεο, ήταν αυτοσχέδιο.  

Δύο γυναίκες που ήταν μάρτυρες του περιστατικού δήλωσαν στο δίκτυο NHK ότι ο άνδρας πλησίασε τον Άμπε από πίσω όταν εκφωνούσε την ομιλία του. Ακούστηκε ένας πρώτος πυροβολισμός, κανείς δεν φάνηκε να έχει τραυματιστεί, είπαν. Όταν έπεσε ο δεύτερος πυροβολισμός ο Άμπε έπεσε στο έδαφος και άνθρωποι έσπευσαν από πάνω του για να τον βοηθήσουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης συνελήφθη και το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 42 ετών, κατά την ίδια πηγή, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως ότι πρόκειται για βετεράνο της δύναμης αυτοάμυνας του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ανέστειλε, την προεκλογική εκστρατεία του προκειμένου να επιστρέψει στο Τόκιο, κάνοντας λόγο για «βάρβαρη και κακόβουλη» πράξη που στρέφεται κατά της δημοκρατίας.

Ο κ. Άμπε, εκ των μακροβιότερων πρωθυπουργών της Ιαπωνίας, αποχώρησε από την εξουσία το 2020 επικαλούμενος λόγους υγείας. Αργότερα αποκάλυψε ότι πάσχει από μια χρόνια πάθηση – την ελκώδη κολίτιδα. Τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο στενός συνεργάτης του Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος στη συνέχεια αντικαταστάθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο από τον Φούμιο Κισίντα.

Τα περιστατικά ένοπλης βίας είναι εξαιρετικά σπάνια στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όπου η κατοχή όπλων χειρός απαγορεύεται. Τα περιστατικά πολιτικής βίας θεωρούνται ακόμα πιο σπάνια. Ενδεικτικά το BBC αναφέρει ότι το 2014 σημειώθηκαν μόλις έξι περιστατικά θανάτων από ένοπλες επιθέσεις στην Ιαπωνία, ενώ την ίδια χρονιά οι ΗΠΑ είχαν καταγράψει 33.599 τέτοια περιστατικά. Η διαδικασία για τη χορήγηση και έκδοση άδειας οπλοκατοχής στην Ιαπωνία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και περιλαμβάνει πολλά ψυχολογικά και άλλα τεστ, ενώ επιτρέπεται κυρίως και μόνο για κυνήγι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα