Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος της γ.γ. του υπ. Εργασίας που καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του επισιτισμού, η οποία προβλέπει έκτη ημέρα εργασίας δίχως να γίνεται αναφορά για επιπλέον αμοιβή στους εργαζόμενους.
Η Άννα Στρατινακη ανοίγει με την εγκύκλιό της τον δρόμο για εξαήμερη αντί για πενθήμερη εργασία «για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη», παρότι στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αναγράφεται ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα».
ΣΥΡΙΖΑ: Καταστρατήγηση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης
Οι τομεάρχες Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Κατερίνα Νοτοπούλου εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, «να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη εγκύκλιο που καταστρατηγεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Επισιτισμού», σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του «αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, το Υπουργείο Εργασίας έφτασε στο σημείο να καταστρατηγήσει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) του Επισιτισμού, που μόλις πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως υποχρεωτική. Το Υπουργείο Εργασίας με απαράδεκτη εγκύκλιό του καταργεί το πενθήμερο, όπως προβλέπεται στην ΚΣΣΕ του Επισιτισμού». Επισημαίνουν δε ότι έτσι το υπουργείο Εργασίας «ανοίγει το δρόμο κατάργησης των όρων των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, στο πλαίσιο του νόμου Χατζηδάκη, δίνοντας τη δυνατότητα ο εργαζόμενος να δηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η μέρα για οικονομικούς λόγους και μάλιστα χωρίς αμοιβή».
«Ο Υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης οφείλει να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη αυτή εγκύκλιο με την οποία καταργείται στην πράξη το πενθήμερο και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις», καταλήγουν.
ΚΚΕ: Να αποσυρθεί αμέσως η διάταξη
Το ΚΚΕ από την πλευρά του καταδικάζει την απαράδεκτη, όπως την χαρακτηρίζει, εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που καταργεί το 5θήμερο-8ωρο στον επισιτισμό και καλεί την κυβέρνηση να την αποσύρει.
«Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός παρουσίαζε στη Βουλή την εικονική πραγματικότητα βαφτίζοντας «κοινωνική πολιτική» τα προνόμια που δόθηκαν και δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους, ήρθε το υπουργείο Εργασίας, με εγκύκλιό του, να διασφαλίσει ότι η δουλειά χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά καταστήματα θα συνεχιστεί και με την κυβερνητική βούλα» αναφέρει σε σχόλιό του.
Επισημαίνει επίσης πως «με ωμή παρέμβαση σε μια κλαδική συλλογική σύμβαση καταργεί επί της ουσίας το 5θήμερο-8ωρο, εφαρμόζοντας τον απαράδεκτο νόμο Χατζηδάκη, αφού με ατομική σύμβαση ένας εργαζόμενος θα απασχολείται με 6ημερη εργασία, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Και προκειμένου να ακυρώσει ακόμη κι αυτή την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, αθροίζει τα -παγωμένα από το 2012- επιδόματα προϋπηρεσίας με τους μισθούς πείνας που προβλέπει η συλλογική σύμβαση, για να κρατήσει τον βασικό μισθό κάτω κι από τα 713 ευρώ».
«Η κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως την απαράδεκτη εγκύκλιο. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις, με σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και ουσιαστικές αυξήσεις» τονίζει, καταλήγοντας στο σχόλιό του, το ΚΚΕ.
ΓΣΕΕ: Να ανακληθεί η παράνομη εγκύκλιος
Η ΓΣΕΕ ζητά και αυτή την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και τονίζει ότι «απώτερος σκοπός της είναι η παράνομη οδηγία και κατεύθυνση, που δίνεται στις τελευταίες γραμμές του τέλους της, για την κατάργηση του πενθημέρου στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ (“Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα”)», ενώ τονίζει ακόμη «προς κάθε κατεύθυνση ότι η κήρυξη ως υποχρεωτικής της ως άνω ΚΣΣΕ δεν αποτελεί “χάρη” κανενός προς τους εργαζόμενους, αλλά οφειλόμενη ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας για το σεβασμό απ’ όλους μιας σύμβασης, που αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών και κυρίως δύσκολων και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να σταθμίσουν τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και την παραβατικότητα και επικινδυνότητα των όρων και των συνθηκών εργασίας του κλάδου (αδήλωτη εργασία, ψευδώς δηλωμένη εργασία, εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες εργασίας, διανομές και εργατικά ατυχήματα)».
Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΣΕ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Με αιφνιδιαστική «Εγκύκλιο» του, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες (7/7/2022) το απόγευμα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επικαλούμενο δήθεν «ερωτήματα» για την εθνική κλαδική ΣΣΕ 2021-2023 για τα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα όλης της χώρας, δίνει τέσσερις σελίδες κατευθύνσεις προς τους εργοδότες και τις (εκτός αρμοδιότητας Υπουργείου πια) Επιθεωρήσεις Εργασίας για την εφαρμογή της. Απώτερος σκοπός αυτής της «Εγκυκλίου» είναι η παράνομη οδηγία και κατεύθυνση, που δίνεται στις τελευταίες γραμμές του τέλους της, για την κατάργηση του πενθημέρου στα επισιτιστικά-τουριστικά καταστήματα, που είναι θεμελιώδης όρος εργασίας ρητά κατοχυρωμένος με το άρθρο 5 της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ («Καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα»).
Προξενεί εντύπωση ότι μόλις την 29η Ιουνίου 2022, ύστερα από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το νόμο διαδικασίας, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄3354) η απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την κήρυξη ως γενικά υποχρεωτικής για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου της εθνικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα όλης της χώρας.
Υπενθυμίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι η κήρυξη ως υποχρεωτικής της ως άνω ΚΣΣΕ δεν αποτελεί «χάρη» κανενός προς τους εργαζόμενους, αλλά οφειλόμενη ενέργεια του Υπουργείου Εργασίας για το σεβασμό απ’ όλους μιας σύμβασης, που αποτέλεσε αντικείμενο εντατικών και κυρίως δύσκολων και ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία κατάφεραν να αντιμετωπίσουν και να σταθμίσουν τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και την παραβατικότητα και επικινδυνότητα των όρων και των συνθηκών εργασίας του κλάδου (αδήλωτη εργασία, ψευδώς δηλωμένη εργασία, εξαντλητικά ωράρια και συνθήκες εργασίας, διανομές και εργατικά ατυχήματα).
Εάν το Υπουργείο Εργασίας ήρθε αντιμέτωπο με τέτοια πληθώρα ερωτημάτων, όφειλε να καλέσει τα συμβαλλόμενα μέρη, και να τα ενημερώσει με όρους διαφάνειας για την κατάσταση και να καλέσει στο πλαίσιο της συλλογικής τους αυτονομίας να ρυθμίσουν τα ίδια τυχόν ζητήματα που έχουν προκύψει. Και όχι να δίνει μη σύννομες «οδηγίες» εφαρμογής του εξαημέρου, καλυμμένες κάτω από τη συναισθηματική επίκληση των οικογενειακών ή προσωπικών λόγων των εργαζομένων, στην αιχμή της σεζόν, εν μέσω εντατικών συνθηκών εργασίας που επιβαρύνονται μάλιστα από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας) και την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Η ΓΣΕΕ απαιτεί το σεβασμό στη συλλογική αυτονομία και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η Συνομοσπονδία ζητά την άμεση απόσυρση της «Εγκυκλίου» αυτής, την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εθνικής κλαδικής ΣΣΕ για τον επισιτισμό σε όλη τη χώρα και τον έλεγχό της από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας.
ΠΟΕΕΤ: Λίγες ώρες κράτησε το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»
Η Ομοσπονδία εργαζομένων στον επισιτιστικό κλάδο (ΠΟΕΕΤ), κατακεραύνωσε και αυτή με τη σειρά της τόσο την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, όσο και τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού στη Βουλή περί προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση η Κυβέρνηση στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10 ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Γιατί αν είναι έτσι πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από την σύμβαση».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ
ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ «ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ» ΚΡΑΤΗΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΟΝΟ…
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση εχθές αργά το απόγευμα το Υπουργείο Εργασίας καταστρατήγησε την ΚΣΣΕ του Επισιτισμού, που πριν λίγο καιρό είχε κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική.
Με την εγκύκλιο αυτή λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές.
Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας!!!
Δίνει την δυνατότητα όπως χαρακτηριστικά λέει να δηλώνει ο εργαζόμενος (άκουσον… άκουσον) στο εργάνη, πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η ημέρα για οικογενειακούς λόγους και μάλιστα τσάμπα, εφαρμόζοντας ωράριο 6 ώρες και 40 λεπτά που κανείς στην πράξη δεν θα εφαρμόζει.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως μετά το 8ωρο καταργείται στην πράξη και το 5ήμερο, κυρίως όμως καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.
Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η κουβέντα για 4ήμερη απασχόληση η Κυβέρνηση στην Ελλάδα νομοθετεί το 6ήμερο.
Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε μήπως τελικά η κήρυξη της σύμβασης σε υποχρεωτική πριν 10 ημέρες ήταν στο πλαίσιο του προεκλογικού τοπίου και τώρα που αυτό απομακρύνθηκε επιστρέφουμε στην κανονικότητα.
Γιατί αν είναι έτσι πολύ φοβόμαστε πως αν τελικά γίνουν οι εκλογές σε έναν χρόνο δεν θα μείνει ούτε ένα άρθρο από την σύμβαση.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην εστίαση εποχικούς και μη, που δουλεύουν σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα να μην δεχθούν να δουλεύουν 6η μέρα, να προστατεύσουμε όλοι μαζί την σύμβαση μας.
Όπως είπαμε φέτος ΟΧΙ στην δουλειά με συνθήκες γαλέρας έτσι θα πούμε ΟΧΙ στον βιασμό της σύμβασης μας.
ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΥΤΗ & ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ
ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΤΕΡΟΥΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ