ΑΘΗΝΑ
16:19
|
27.04.2024
Παραίτηση Ρατζαπάκσα στις 13 Ιουλίου. Έκκληση ΗΠΑ για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων που θα διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα και ευημερία της Σρι Λάνκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να δράσουν γρήγορα για την αναζήτηση μακροπρόθεσμων λύσεων που θα διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα και την ευημερία του λαού καλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Σρι Λάνκα, μετά τη δίωξη του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα (Gotabaya Rajapaksa) από την κατοικία του και την ανακοίνωση της παραίτησής του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Προτρέπουμε αυτή την κυβέρνηση ή οποιαδήποτε νέα, συνταγματικά επιλεγμένη κυβέρνηση να εργαστεί γρήγορα για να εντοπίσει και να εφαρμόσει λύσεις που θα επιτύχουν μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και θα αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια του λαού της Σρι Λάνκα για τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων ενέργειας, τροφίμων και καυσίμων» ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημείωσε επίσης πως οι ΗΠΑ καλούν «το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα να προσεγγίσει αυτή τη συγκυρία με δέσμευση για τη βελτίωση του έθνους – και όχι ενός πολιτικού κόμματος».

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν κατά των επιθέσεων εναντίον διαδηλωτών ή δημοσιογράφων επικρίνοντας παράλληλα την βία που ξέσπασε το Σάββατο, καθώς οργισμένος όχλος εισέβαλε στην κατοικία του Ρατζαπάκσα.

«Ο λαός της Σρι Λάνκα έχει το δικαίωμα να υψώσει ειρηνικά τη φωνή του και ζητάμε την πλήρη διερεύνηση, σύλληψη και δίωξη οποιουδήποτε εμπλέκεται σε βίαια επεισόδια που σχετίζονται με διαδηλώσεις» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα είχε μια δύσκολη σχέση με τις ΗΠΑ εξαιτίας της απόρριψης των ισχυρισμών του για εγκλήματα πολέμου στο αιματηρό φινάλε του εμφυλίου πολέμου της Σρι Λάνκα που διήρκεσε δεκαετίες και της στενής οικονομικής συνεργασίας του με την Κίνα. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα προσφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες να στηρίξουν το άλλοτε ευημερούν νησί καθώς παλεύει με πρωτοφανείς ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων.

Παραίτηση Ρατζαπάκσα στις 13 Ιουλίου

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εξουσία μετά την εισβολή χιλιάδων διαδηλωτών στην επίσημη κατοικία του στην πρωτεύουσα Κολόμπο. Διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης  στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την πυρπόλησαν. Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα δεν βρίσκονται στις οικίες τους τη στιγμής της εφόδου των διαδηλωτών. Και οι δύο αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν ότι αποχωρούν από την εξουσία στις 13 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της νησιωτικής χώρας ανακοίνωσε ότι «ο Πρόεδρος αποφασίσει να παραιτηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί μια ειρηνική παράδοση της εξουσίας». Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με πανηγυρικό τρόπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα