ΑΘΗΝΑ
23:45
|
04.05.2024
Το Ιράν αποδοκίμασε ως «προκλητικό» το σχέδιο των ΗΠΑ και του Ισραήλ να σχηματίσουν συμμαχία ασφαλείας με αραβικά κράτη για την αντιμετώπιση της Τεχεράνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν το Σάββατο αποδοκίμασε ως «προκλητικό» το σχέδιο των ΗΠΑ και του Ισραήλ να σχηματίσουν συμμαχία ασφαλείας με αραβικά κράτη για την αντιμετώπιση της Τεχεράνης, λέγοντας ότι θα τροφοδοτούσε τις περιφερειακές εντάσεις, αναφέρει το Anadolu.

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι, αντιδρώντας σε αναφορές για το προτεινόμενο σχέδιο, είπε ότι το Ιράν το αντιμετωπίζει ως “απειλή για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια”.

Είπε ότι η είσοδος ξένων στην περιοχή «δεν θα οδηγήσει σε ασφάλεια και σταθερότητα», αλλά με τη σειρά της «θα προκαλέσει περισσότερη ένταση και διχόνοια».

Οι δηλώσεις ήρθαν στον απόηχο των αναφορών ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξετάζουν μια κοινή αμυντική συμφωνία με αραβικά κράτη που θα συνδέει συστήματα αεράμυνας για την αντιμετώπιση των επιθέσεων του Ιράν με drone και πυραύλους στην περιοχή, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές την Παρασκευή.

Το σχέδιο, τόνισε, θα περιλαμβάνει ισραηλινή τεχνολογία και είναι πιθανό να αποκτήσει δυναμική κατά την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.

Η έκθεση, ωστόσο, προσέθεσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη «σε πρώιμο στάδιο» και ότι αρκετές αραβικές χώρες «που αρνούνται να συναλλάσσονται με το Ισραήλ» έχουν αντισταθεί στο σχέδιο.

Αντιδρώντας σε αυτό, ο Καναάνι είπε ότι το Ιράν «έδινε πάντα έμφαση στον διάλογο, τη συμμετοχή και την περιφερειακή συνεργασία» για να διασφαλίσει «την ασφάλεια και τα κοινά συμφέροντα» των περιφερειακών χωρών, χωρίς ξένη παρουσία.

Είπε ότι το σχέδιο ΗΠΑ-Ισραήλ θα «αποδυναμώσει την περιφερειακή ασφάλεια» και «θα διασφαλίσει τα συμφέροντα» του μεγάλου εχθρού του Ιράν, Ισραήλ.

Έσπευσε να προσθέσει ότι η συγκέντρωση όπλων δεν μπορεί να φέρει ασφάλεια στην περιοχή και ότι η εδραίωση της «κοινής περιφερειακής ασφάλειας» εξαρτάται από τη «συνεργασία των περιφερειακών χωρών».

Έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, παρά τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ τους, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που επαναλήφθηκε πρόσφατα στη Ντόχα.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, στοχεύοντας ένα «διεθνές δίκτυο ατόμων και οντοτήτων» που διευκόλυνε την πώληση ιρανικών προϊόντων με βάση το πετρέλαιο στην Ανατολική Ασία.

Οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχουν επίσης αυξηθεί από τότε που το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση σε μια ισραηλινή βάση στην περιοχή Ίρμπιλ του Ιράκ τον Μάιο, η οποία ήρθε ως απάντηση σε ισραηλινό χτύπημα στη Συρία που σκότωσε δύο μέλη του IRGC.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές στοχευμένες δολοφονίες στο Ιράν, οι οποίες έχουν συνδεθεί με το Ισραήλ και δείχνουν έναν αυξανόμενο σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο αντιπάλων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα