ΑΘΗΝΑ
15:19
|
25.04.2024
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Υεμένης υπό την ηγεσία των Χούθι τάχθηκαν κατά της κατεδάφισης ενός αρχαίου τεμένους στην επαρχία Αλ Χουντάιντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Υεμένης υπό την ηγεσία των Χούθι τάχθηκαν κατά της κατεδάφισης ενός αρχαίου τεμένους στην επαρχία Αλ-Χουντάιντα το Σάββατο, κατηγορώντας στοιχεία της «Αλ Κάιντα», αναφέρει το Middle East Monitor.

Η Γενική Αρχή για το Awqaf (Κληροδοτήματα) που εδρεύει στη Σαναά καταδίκασε την καταστροφή που πραγματοποιήθηκε σε τμήματα του ιστορικού τζαμιού Al-Noor στην περιοχή Αλ-Κατάμπα, βόρεια της συνοικίας Αλ-Κόκα.

Η αρχή απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση σε στοιχεία της Αλ Κάιντα, τα οποία λέγεται ότι διευθύνονται από ένα μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ηγεσίας που έχει συσταθεί στη Σαουδική Αραβία, τον Αμπού Ζαράα Αλ Μαχαράμι.

Το τζαμί χρονολογείται πριν από 700 χρόνια, και το συμβάν έρχεται μετά από μια παρόμοια επίθεση τον Μάιο εναντίον του τζαμιού Αλ-Κατάμπα στην ίδια περιοχή, που αποδίδεται σε κοινές δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.

Μοιράζοντας μια εικόνα στο twitter του κατεστραμμένου τζαμιού, ένας αξιωματούχος των μέσων ενημέρωσης του κινήματος των Χούθι είπε: «Οι τακφιρίς, τα εργαλεία της επιθετικότητας, καταστρέφουν ένα ιστορικό τζαμί 700 ετών στην περιοχή Αλ-Κόκα του Κυβερνείου Αλ-Χουντάιντα, λόγω μίσους για την κληρονομιά της Υεμένης».

Σε δήλωση της αρχής αναφέρεται ότι πρόκειται για έγκλημα που πρέπει να αποδοθεί στο ποινικό μητρώο του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία και των μισθοφόρων δυνάμεών του που κατέστρεψαν εκατοντάδες αρχαιολογικά και ιστορικά τζαμιά και ιερά, με στόχο την εξάλειψη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Υέμενης.

Μετά τα δύο περιστατικά, η αρχή Awqaf κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς και τον ΟΗΕ να εργαστούν για τη διατήρηση και την προστασία των ιστορικών τοποθεσιών της Υεμένης.

Έκτοτε έχει εκδοθεί δήλωση από την υποστηριζόμενη από τα ΗΑΕ πολιτοφυλακή Giants Brigade, η οποία εδρεύει στη δυτική ακτή της χώρας, η οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην καταστροφή του τζαμιού, αλλά αναγνώρισε ότι ορισμένα άτομα από την Ταξιαρχία εμπλέκονται με την «προσωπική τους ιδιότητα», που δεν αντικατοπτρίζει την ηγεσία της πολιτοφυλακής.

Ενώ ισχυρίστηκε ότι έλαβε νομικά μέτρα κατά των εμπλεκομένων, η Ταξιαρχία κάλεσε επίσης τις αρχές ασφαλείας στην επαρχία και τη δυτική ακτή να ξεκινήσουν έρευνα για το περιστατικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα