ΑΘΗΝΑ
01:58
|
27.04.2024
Ο Επίτιμος Καθολικός Πατριάρχης Ιεροσολύμων Σαμπάχ κάνει έκκληση για βοήθεια στους Παλαιστίνιους με αφορμή νέα έκθεση που καταμαρτυρεί το απάνθρωπο καθεστώς του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Το Ισραήλ χρειάζεται αληθινούς φίλους που του λένε την αλήθεια. Εκείνοι που λένε στο Ισραήλ: «Ό,τι κάνεις, σωστό ή λάθος, είναι εντάξει» αυτοί δεν είναι αληθινοί φίλοι του Ισραήλ» τόνισε ο Παλαιστίνιος Επίτιμος Ρωμαικαθολικός Πατριάρχης Μισέλ Σαμπάχ με αφορμή την δημοσιοποίηση στις 7/7 ενός νέου φακέλου που τεκμηριώνει τον χαρακτηρισμό «Απαρτχάιντ» στο καθεστώς που έχουν επιβάλλει οι ισραηλινές κατοχικές αρχές στον παλαιστινιακό λαό. Όχι μόνο στις περιοχές που προσαρτήθηκαν μετά τον «Πόλεμο των Έξι Ημερών» τον Ιούνιο του 1967 αλλά σε όλες τις περιοχές της ιστορικής Παλαιστίνης που κατοικούν Παλαιστίνιοι, από τον Ιορδάνη ποταμό ως τις ακτές της Μεσογείου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην έκθεση στην οποία αναφέρεται ο Επίτιμος Καθολικός Πατριάρχης Ιεροσολύμων Σαμπάχ (που ήταν ο πρώτος Χριστιανός Παλαιστίνιος που ανέλαβε τόσο υψηλό αξίωμα στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας επί αιώνες μεταξύ 1987-2008) παρουσιάζεται εκτενώς μία λεπτομερής περιγραφή του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ που έχει επιβληθεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και το εξετάζει και από βιβλική/θεολογική πλευρά προσδίδοντάς του τον χαρακτηρισμό του «αμαρτήματος».

Αναφέρει χαρακτηριστικές εκθέσεις και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και την έκθεση που παρουσίασε τον Απρίλη του 2022 ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μάικλ Λινκ που κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως «το πολιτικό σύστημα που επιβάλλεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη…πληροί τα κριτήρια για την ύπαρξη καθεστώτος απαρτχάιντ», όπως είναι οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης και της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» που αφορά την επ’αόριστον φυλάκιση συλληφθέντων δίχως καμία κατηγορία.

Η έκθεση 48 σελίδων μεταξύ άλλων:

  • Απαντά στις αντιρρήσεις ορισμένων ηγετικών στελεχών χριστιανικών δογμάτων που αντιτίθεται στον χαρακτηρισμό «Απαρτχάιντ» για το ισραηλινό καθεστώς των κατοχικών αρχών σε βάρος των Παλαιστινίων.
  • Τονίζει τη διαφορετική νομική, κοινωνική, οικονομική και άλλη μεταχείριση που έχουν οι Εβραίοι έποικοι σε σχέση με εκείνη των Παλαιστινίων των κατεχόμενων εδαφών από τις ισραηλινές αρχές.
  • Αναφέρει πως το καθεστώς Απαρτχάιντ που έχει επιβληθεί σε βάρος των Παλαιστινίων επεκτείνεται παντού και όχι μόνο στις περιοχές που κατακτήθηκαν και προσαρτήθηκαν μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967 αλλά όλες τις περιοχές των Παλαιστινίων από τον Ιορδάνη Ποταμό ως την Μεσόγειο.
  • Θεωρεί ότι δεν βοηθά η απάλειψη του όρου «Απαρτχάιντ» από το καθεστώς που έχουν θεσπίσει οι ισραηλινές κατοχικές αρχές σε βάρος των Παλαιστινίων επειδή «κόβει γέφυρες και σταματά το διάλογο μεταξύ εταίρων». Τονίζει ότι η θέση ορισμένων πως θα πρέπει να αποφανθούν για το θέμα τα δικαστήρια «συνιστά κακή στρατηγική».
  • Υπενθυμίσει την πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) που είχε επικρίνει την στάση δύο  μέτρων και σταθμών της διεθνούς κοινότητας σε βάρος των Παλαιστινίων.
  • Επικρίνει τη στάση ανώτερων Χριστιανών ιερωμένων που τους «απασχολεί περισσότερο ο θρησκευτικός διάλογος παρά η πραγματικότητά μάς υπό σκληρή κατοχή» και το γεγονός πως «οι αδελφές και οι αδελφοί μας νοιάζονται περισσότερο για το φαίνεσθαι και όχι για τα βάσανά μας».
  • Επισημαίνει τέλος το όραμα του Παλαιστίνιου πρώην Ρωμαιοκαθολικού Πατριάρχη Ιερολύμων Σαμπάχ να γίνει η γη αυτή «σαν τον κήπο της Εδέμ, ένας κατοικήσιμος τόπος για το Θεό με την ανθρωπότητα, μία πατρίδα για όλα τα παιδιά του Θεού».

Καταλήγει τέλος με την έκκληση των Παλαιστινίων Χριστιανών για βοήθεια ώστε να ξανακερδίσουν την ελευθερία τους μέσω της εξεύρεσης μίας δίκαιης λύσης. Πολύ απλά επειδή όσο συνεχίζεται αυτή η κατάφωρη αδικία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη πουθενά στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα