ΑΘΗΝΑ
19:56
|
28.04.2024
Η συνήθης κάθε χρόνο απενεργοποίηση του αγωγού εγείρει φόβους για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για 10 ημέρες, από σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου και μετά, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός Gazprom πρόκειται να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, προκειμένου να ολοκληρωθεί τακτική ετήσια επισκευή και συντήρηση του.

Εν όψει των σημαντικών εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, η προοπτική μιας διαδικασίας ρουτίνας που συνήθως πραγματοποιείται κάθε χρόνο, έχει προκαλέσει ανησυχία στους Γερμανούς πολιτικούς και τους ενδιαφερόμενους φορείς και εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσον θα τεθεί ξανά σε λειτουργία μετά την παρέλευση του δεκαημέρου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία είχε ήδη μειώσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. Ενώ η εταιρεία επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους, λόγω έλλειψης των απαραίτητων ανταλλακτικών εξαιτίας των κυρώσεων, η κίνηση εκλήφθηκε ευρέως ως πολιτική απόφαση, μεταξύ άλλων και από τον Γερμανό υπουργό Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία διακόπτει σταδιακά τις ροές φυσικού αερίου προς διάφορες χώρες «βήμα προς βήμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί αναμένουν ότι η εταιρεία δεν θα επανεκκινήσει τις ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, μετά τη δεκαήμερη διακοπή λειτουργίας, αναφέρει σήμερα η Euractiv.

«Το ερώτημα παραμένει αν αυτή η τακτική συντήρηση μετατραπεί σε πολιτική συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μύλλερ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Funke Mediengruppe.

Με πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου να έχουν ήδη διαφανεί στη χώρα, το αν ο Nord Stream 1 θα τεθεί και πάλι σε λειτουργία ή όχι θα καθορίσει πόσο άμεση και σοβαρή θα είναι η κρίση φυσικού αερίου της Γερμανίας.

«Εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μειωθούν σκόπιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά για την εξοικονόμηση», τόνισε ο Μύλλερ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση, λέγοντας ότι η διακοπή ροής, λόγω συντήρησης του αγωγού, αποτελεί ένα τακτικό, προγραμματισμένο γεγονός και ότι κανείς δεν «εφευρίσκει» επισκευές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα