ΑΘΗΝΑ
16:43
|
23.04.2024
Αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση σε καταυλισμό αποστατών ανταρτών της FARC στην Κολομβία με 10 νεκρούς αντάρτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 10 αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της Κολομβίας με στόχο μια ομάδα ανταρτών που απέρριψαν την ειρηνευτική συμφωνία του 2016.

Η κοινή αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση διεξήχθη στο χωριό Σάντα Ρίτα εναντίον δύο στρατοπέδων της Πρώτης Δομής «Αρμάντο Ρίος», μιας αποσχισθείσας φατρίας των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), των οποίων κύριος αρχηγός είναι ο Νέστορ Γκρεγκόριο Βέρα Φερνάντεζ, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ιβάν Μορντίσκο» ένας από τους πιο καταζητούμενους αντάρτες στη χώρα.

Μάλιστα, η επιχείρηση ενορχηστρώθηκε με σκοπό την σύλληψη του Μορντίσκο, καθώς η αστυνομία λέγεται ότι είχε πληροφορίες ότι ο αντάρτης βρισκόταν στον καταυλισμό. Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν ο Μορντίσκο είναι μέσα στους νεκρούς της επιχείρησης.

Φωτογραφία του καταζητούμενου αντάρτη Ιβάν Μορντίσκο της FARC.

Τα κολομβιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά το στρατόπεδο στη νότια περιοχή Κακετά προτού εισέλθουν σχεδόν 300 στρατιώτες και αστυνομικοί. Η επιχείρηση, που ονομάστηκε Τζούπιτερ, είχε προγραμματιζόταν για δύο μήνες.

Οι νεκροί δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, αλλά οι αξιωματούχοι της αστυνομίας δήλωσαν ότι πρόκειται για έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες που ανήκαν στην φατρία της FARC.

Η FARC αποτελεί την πιο γνωστή επαναστατική αντάρτικη οργάνωση της Κολομβίας, η οποία αντιμάχεται τις κολομβιανές κυβερνήσεις για πάνω από μισό αιώνα. Το 2016, ηγέτες της FARC υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση του τότε προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, και η πλειονότητα των μαχητών της κατέθεσε τα όπλα.

Ωστόσο, ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης δεν συμφώνησαν με τους όρους της ειρηνευτικής διαδικασίας και συνέχισαν τις μάχες. Ο Μορντίσκο ήταν ο πρώτος διοικητής της FARC που γύρισε την πλάτη του στην ειρηνευτική διαδικασία κάποιους μήνες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας το 2016 και από τότε ηγείται την ομάδα των αποστατών ανταρτών στη νότια Κολομβία.

Να σημειωθεί ότι οι αποσχισθείσες φατρίες από την FARC έχουν κηρύξει τον πόλεμο και τον ιστορικό ηγέτη της οργάνωσης, Ivan Marquez, καθώς τον θεωρούν υπεύθυνο για τον αφοπλισμό της FARC, μια από τις μεγαλύτερες αντάρτικες ένοπλες δυνάμεις παγκοσμίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε αστυνομικός για διακίνηση μεταναστών

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα