ΑΘΗΝΑ
14:30
|
29.03.2023
Ζήτησε «βαθύτατα συγγνώμη» για το ρόλο των Ολλανδών κυανοκράνων του ΟΗΕ στη σφαγή χιλιάδων Μουσουλμάνων αμάχων στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Βαθύτατα συγγνώμη» για το ρόλο των Ολλανδών κυανοκράνων του ΟΗΕ στη σφαγή χιλιάδων Μουσουλμάνων αμάχων στη Σρεμπένιτσα της Βοσνίας πριν περίπου 30 χρόνια ζήτησε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση με αφορμή την «μαύρη» επέτειο από τις μαζικές δολοφονίες αμάχων.

Ολλανδικά δικαστήρια έχουν ήδη αποφανθεί ότι η Ολλανδία είχε μέρος της ευθύνης για την πτώση της Σρεμπρένιτσα και έχει καταβληθεί αποζημίωση στους επιζώντες. Οι συγγενείς των θυμάτων όμως δεν το είχαν κρίνει αυτό αρκετό και πίεζαν επί χρόνια για μια συγγνώμη.

Τον περασμένο μήνα, η Ολλανδία ζήτησε συγγνώμη από τους Ολλανδούς στρατιώτες του ΟΗΕ που ήταν παρόντες στη σφαγή για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους, πυροδοτώντας οργή από τους συγγενείς των θυμάτων. «Τα γεγονότα του 1995 οδήγησαν σε βαθύ ανθρώπινο πόνο που είναι αισθητός εδώ μέχρι σήμερα. Δεν μπορούμε να σας απαλλάξουμε από αυτό το βάσανο. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε κατάματα την ιστορία», δήλωσε η Ολόνγκρεν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βοσνία για την επέτειο μνήμης για τη γενοκτονία.

Πόλεμος με «άρωμα» Δύσης

Η σφαγή, που κρίθηκε ως πράξη γενοκτονίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ήταν μία από τις πολλές θηριωδίες του καταστροφικού πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-1995), στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 100.000 άνθρωποι και πυροδοτήθηκε από την μακροχρόνια επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και δυτικών ευρωπαϊκών χωρών έναντι της τότε ΕΣΣΔ.

Κρίσιμη εξέλιξη στην πυροδότηση του εμφύλιου πολέμου προκάλεσε η επιλογή της Γερμανίας, του Βατικανού και της τότε ΕΟΚ να αναγνωρίσουν το 1991 την ανεξαρτησία της Σλοβενίας, της Κροατίας και μετά της τότε πΓΔΜ (νυν Βόρεια Μακεδονία) δίνοντας το πράσινο φως για την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό σφοδρή πίεση ο Νετανιάχου (upd)

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφθασε το απόγευμα στην Κνέσετ, στο φόντο μαζικών κινητοποιήσεων και πρωτοφανούς γενικής απεργίας, μετά από μια νύχτα οργής.
ΣΥΝΑΦΗ

Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την παραμονή Καππάτου στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Παραίτηση Ανδρουλάκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Γαλλία δεν απορρίπτει μόνο το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον Μακρόν

Διαμαρτυρία παραπληγικών στο Μαξίμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα