ΑΘΗΝΑ
19:30
|
27.04.2024
Μετά τον διορισμό Ισραηλινού πρέσβη στην Πολωνία αναμένεται ο διορισμός Πολωνού πρέσβη στο Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία και το Ισραήλ έχουν κάνει ένα πρώτο βήμα προς την εξομάλυνση των διπλωματικών δεσμών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας, καθώς ο Ισραηλινός πρέσβης παρουσίασε επίσημα τα διαπιστευτήριά του στη Βαρσοβία.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα έγραψε στο Twitter ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, συμφώνησαν ότι «ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε κανονικές σχέσεις», αναφέροντας ότι το «πρώτο βήμα» έγινε σήμερα όταν ο Ισραηλινός πρέσβης Γιακόβ Λίβνε παρουσίασε επίσημα τα διαπιστευτήριά του.

Το Ισραήλ αναμένει από την Πολωνία να διορίσει επίσης πρεσβευτή και ο Ντούντα δήλωσε ότι ελπίζει πως αυτό θα συμβεί «σύντομα».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών δυσχεράνθηκαν τα τελευταία χρόνια εν μέσω διαπληκτισμών για τους νόμους της Πολωνίας που θεωρήθηκε ότι συγκαλύπτουν τις πράξεις ορισμένων Πολωνών κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και απαγορεύουν τις αξιώσεις για επιστροφή κατασχεμένων περιουσιών από τα θύματα του Ολοκαυτώματος και τους συγγενείς τους.

Το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρέσβη του το φθινόπωρο του 2020 και ο πρέσβης της Πολωνίας στο Ισραήλ έλαβε εντολή να τερματίσει πρόωρα την αποστολή του το καλοκαίρι του 2021.

Οι δεσμοί έχουν έκτοτε βελτιωθεί στον απόηχο της ισραηλινο-πολωνικής συνεργασίας για την ουκρανική προσφυγική κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα