ΑΘΗΝΑ
12:43
|
03.06.2023
Ο «πλανητάρχης» Μπάιντεν είδε πρώτος την πρώτη εικόνα από το μακρύτερο «παρελθόν» του σύμπαντος, που έβγαλε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη έγχρωμη εικόνα του σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και είναι απλά χάρμα οφθαλμών. Η εικόνα που απαθανάτισε το τηλεσκόπιο της NASA (Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος) είναι η πιο μακρινή, λεπτομερής υπέρυθρη απεικόνιση του σύμπαντος μέχρι σήμερα.

Τα «αποκαλυπτήρια» της φωτογραφίας έγιναν σε ειδική τελετή παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Εντός της ημέρας σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα άλλες τέσσερις φωτογραφίες, ενδεικτικές των δυνατοτήτων του διαστημικού τηλεσκοπίου του James Webb, διαδόχου του Hubble.

«Αυτές οι εικόνες θα υπενθυμίσουν στον κόσμο ότι η Αμερική μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα και θα υπενθυμίσουν στον αμερικανικό λαό – ειδικά στα παιδιά μας – ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τις δυνατότητές μας», σχολίασε ο Μπάιντεν βλέποντας το «μακρύτερο» παρελθόν του σύμπαντος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην εικόνα φαίνεται φως που «γεννήθηκε» μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, δίνοντας έτσι την πρώτη τόσο μακρινή ματιά στο παρελθόν του σύμπαντος. «Το αρχαιότερο καταγεγραμμένο φως στην ιστορία 13 δισεκατομμυρίων χρόνων του σύμπαντος -επιτρέψτε μου να το πω ξανά- πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι δύσκολο να το συλλάβουμε», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb των δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε τις παρατηρήσεις του στις 25 Δεκεμβρίου του 2021. Οι δύο βασικοί στόχοι του είναι να τραβήξει φωτογραφίες από τα πρώτα αστέρια που έλαμψαν στο σύμπαν πριν από περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια και να διερευνήσει μακρινούς εν δυνάμει κατοικήσιμους πλανήτες.

«Το Webb μπορεί να δει προς τα πίσω στον χρόνο, αμέσως μετά το Big Bang αναζητώντας γαλαξίες που είναι τόσο μακριά που το φως χρειάστηκε πολλά δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει από αυτούς τους γαλαξίες στα τηλεσκόπια μας», δήλωσε ο Τζόναθαν Γκράρντνερ, αναπληρωτής επιστήμονας του προγράμματος Webb. Η βαθύτερη θέα του σύμπαντος «δεν είναι ένα ρεκόρ που θα παραμείνει για πολύ», είπε ο επιστήμονας του έργου Κλάους Ποντόπινταν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, καθώς οι επιστήμονες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το τηλεσκόπιο Webb για να προχωρήσουν ακόμη πιο μακριά.

Ο τηλεσκόπιο Webb ανέλυσε επίσης την ατμόσφαιρα του WASP-96 b, ενός γιγάντιου πλανήτη που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 ετών φωτός από τη Γη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ένωση Πληροφορικών «αδειάζει» το αφήγημα περί κυβερνοεπίθεσης στην Τράπεζα Θεμάτων

Απευθείας εικόνες από τον Άρη στη Γη μέσω της ESA

Αποτέλεσμα νοητικού πειράματος ή «πραγματικής» προσομοίωσης το ότι drone «σκότωσε» τον χειριστή του;

68η επέτειος λειτουργίας του κοσμοδρομίου Μπαϊκονούρ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα