ΑΘΗΝΑ
05:02
|
05.05.2024
Με αγώνα και άμεσες κινητοποιήσεις απαντάει το Εργατικό Κέντρο Άρτας ενόψει του δικαστηρίου και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της εργοδοσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Χρήστος Ζορμπάς, μόλις 29 ετών, σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία κατά τη βάρδια του στο εργοστάσιο «Ήπειρος» στην Άρτα τον Ιούνιο του 2020. Ο θάνατός του καταγράφηκε ως εργατικό δυστύχημα, αλλά τα στοιχεία που αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης, όπως και οι καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Άρτας, υποδεικνύουν ότι ο εξοπλισμός που του παρείχε η εταιρεία ήταν ελλιπέστατος, όπως και τις κακές συνθήκες εργασίας.

Τις καταγγελίες  για την ακαταλληλότητα των γαντιών που παρείχε η εργοδοσία της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» στους ηλεκτρολόγους του εργοστασίου της στον Αμμότοπο Άρτας επιβεβαιώνει και η κατασκευάστρια εταιρεία των γαντιών σε απαντητική της επιστολή προς τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη συνήγορο της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας από ηλεκτροπληξία.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης, η εργοδοσία της «Ήπειρος ΑΕΒΕ» υποστήριξε αφενός ότι δεν υποχρεούται να τοποθέτηση ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα, αφετέρου ότι με ατομική του ευθύνη ο Χρήστος Ζορμπάς δεν έκανε χρήση των γαντιών καθαριότητας που του παρείχε και τα οποία τάχα θα τον προστάτευαν από την ηλεκτροπληξία, οπότε ο ίδιος φέρει την ευθύνη για το θάνατο του.

Τα σωματεία παλεύουν ώστε να αποτραπούν οι προσπάθειες της εργοδοσίας να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της για το εργατικό ατύχημα του 29χρονου Χρήστου Ζορμπά επισημαίνοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην νομιμοποιήσουν την πρόθεση της εταιρείας να μετατρέψει το θύμα σε θύτη με στόχο να ξεφορτωθεί την υποχρέωσή της για στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, δημιουργώντας έτσι αρνητικό προηγούμενο για όλους τους εργασιακούς χώρους. Αντίθετα να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

Για αυτό το λόγο, το Εργατικό Κέντρο Άρτας έχει οργανώσει μια σειρά από κινητοποιήσεις τις προσεχείς ημέρες, για να αποδοθεί δικαιοσύνη στον αδικοχαμένο Χρήστο Ζορμπά και να υπάρξουν επιτέλους κάποια όρια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Εδώ η το κάλεσμα της κινητοποίησης:

«Ο Χρήστος ήταν ακόμη ένας εργάτης, που έπεσε νεκρός στη μάχη για το μεροκάματο. Ένας από εμάς, που καθημερινά πηγαίνουμε στη δουλειά και δεν ξέρουμε αν ή πώς θα γυρίσουμε. Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι! Δικαιοσύνη για τον Χρήστο. Να μην αφήσουμε να υπάρξει άλλος Χρήστος.»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα