ΑΘΗΝΑ
00:10
|
24.04.2024
Η Άγκυρα προωθεί την πρόταση του ΟΗΕ για το άνοιγμα ενός διαδρόμου ασφαλούς μεταφοράς μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε, χθες Δευτέρα, με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε μια τελευταία προσπάθεια της Άγκυρας να μεσολαβήσει στη διαμάχη για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Ο Ερντογάν προέτρεψε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να δημιουργήσει έναν διάδρομο, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών στην οποία αναφέρεται ότι «συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του συντονισμού των προσπαθειών για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και των εξαγωγών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές».

Ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε επίσης τον Ρώσο ομόλογό του να στηρίξει την παράταση της ισχύος του μηχανισμού που επιτρέπει στα Ηνωμένα Έθνη να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω ενός μεθοριακού περάσματος στην Τουρκία, σε ζώνες που δεν ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού.

Η Ρωσία άσκησε βέτο την Παρασκευή, στην ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην παράταση αυτού του μηχανισμού για έναν χρόνο, αντιπροτείνοντας να συνεχιστεί η μεταφορά βοήθειας μόνο για έξι μήνες, κάτι που απορρίπτει η Δύση.

Από την πλευρά του, μέσω Twitter, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη συμπάθεια που εξέφρασε για τους θανάτους αμάχων στον πόλεμο, προσθέτοντας ότι εκτιμά την υποστήριξη της Τουρκίας. «Συζητήσαμε τη σημασία του ξεμπλοκαρίσματος των ουκρανικών λιμανιών και της επανέναρξης των εξαγωγών σιτηρών», έγραψε ο Ζελένσκι.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη υποβάλει ένα σχέδιο που θα δημιουργήσει ασφαλείς διαδρόμους για τη διέλευση των σιτηρών, πρόταση όμως που δεν έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό ούτε από τη Μόσχα, ούτε από το Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, το 30% των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας προωθείται ήδη από τρία λιμάνια του ποταμού Δούναβη στη νοτιοδυτική Ουκρανία, ενώ το Κίεβο προσπαθεί επίσης να διακινήσει σιτηρά μέσω 12 συνοριακών σημείων διέλευσης με ευρωπαϊκές χώρες, με αρκετά εμπόδια καθώς έχουν δημιουργηθεί ουρές φορτηγών που περιμένουν επί μέρες.

Οι υποδομές της Ευρώπης δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τέτοιο όγκο σιτηρών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών Μικόλα Χορμπατσόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα