ΑΘΗΝΑ
22:03
|
08.02.2023
Ο λομπίστας Μαρκ ΜακΓκαν δήλωσε ότι είναι ο πληροφοριοδότης που αποκάλυψε τις πρακτικές της Uber, αναδύοντας ένα παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο λομπίστας Μαρκ ΜακΓκαν αποκάλυψε στον Guardian ότι ήταν ο πληροφοριοδότης για τις πρακτικές της Uber και αυτός που ήταν πίσω από τη διαρροή χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων της αμερικανικής εταιρείες στη βρετανική εφημερίδα.

Ο ΜακΓκαν, ο οποίος μεταξύ 2014 και 2016 ηγήθηκε των προσπαθειών για την επέκταση της εταιρείας – που δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών μεταφορών – σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι αποφάσισε να μιλήσει επειδή πιστεύει ότι η Uber παραβίασε τους νόμους σε δεκάδες χώρες και εξαπάτησε ανθρώπους σχετικά με τα κέρδη του επιχειρηματικού μοντέλου, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα εξασφάλισε και μοιράστηκε με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και τα 42 ΜΜΕ-εταίρους της περίπου 124.000 έγγραφα που χρονολογούνται από το 2013 ως το 2017, μεταξύ των οποίων SMS και ηλεκτρονική αλληλογραφία στελεχών της Uber, καθώς και παρουσιάσεις, σημειώσεις και τιμολόγια.

Σε αυτά παρουσιάζονται κάποιες πρακτικές της Uber στη διάρκεια των ετών της γρήγορης επέκτασης της εταιρείας, αλλά και σε μια περίοδο που βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών αντιπαραθέσεων κυρίως με εταιρείες ταξί σε διάφορες πόλεις του κόσμου, από το Παρίσι ως το Γιοχάνεσμπουργκ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Uber υιοθέτησε αντίστοιχες τακτικές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία …), κινητοποιώντας τους οδηγούς της και ωθώντας τους να διαμαρτύρονται στην αστυνομία όταν έπεφταν θύματα επιθέσεων, με στόχο η εταιρεία να εκμεταλλευθεί την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για να αποσπάσει υποχωρήσεις από τις αρχές.

Το σκάνδαλο με τη διαρροή των πρακτικών της Uber έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, ενώ οι εθνικές αρχές αρκετών χωρών -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- έχουν ξεκινήσει τοπικές έρευνες. Να σημειωθεί ότι στο σκάνδαλο φαίνεται να εμπλέκεται και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς γίνεται λόγος για προνομιακές επαφές που είχε ο ίδιος (όταν ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ) με τον πρώην επικεφαλής και δημιουργό της εταιρείας, Τράβις Κάλανικ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκώμια Σολτς για το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Σε άμεση ανακωχή καλεί πολιτικός αντίπαλος του Πούτιν

Χωρίς Χρηματιστήριο η Τουρκία ως τις 14/2

Μπουρκίνα Φάσο: Κατάρρευση ορυχείου – Τουλάχιστον 9 νεκροί εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα