ΑΘΗΝΑ
02:59
|
02.05.2024
Το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια ομιλίας της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου ανακοίνωσε τριπλασιασμό της βοήθειας των ΗΠΑ σε κρατίδια του Ειρηνικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο Κινέζοι στρατιωτικοί ακόλουθοι εκδιώχθηκαν από την αστυνομία των Φίτζι από τη συνάντηση του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, στην οποία η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ανακοινώνοντας τον τριπλασιασμό της αμερικανικής χρηματοδότησης για τα νησιά του Ειρηνικού.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κάθονταν κοντά σε δημοσιογράφους στη διάρκεια συνεδρίασης της Υπηρεσίας Αλιείας του φόρουμ στην οποία η Χάρις ανακοίνωσε την ενίσχυση της εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή. Ένας από αυτούς αναγνωρίστηκε ως αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας από δημοσιογράφο που καλύπτει το φόρουμ για την βρετανική εφημερίδα The Guardian, η οποία δημοσιοποίησε το περιστατικό.

Η δημοσιογράφος ειδοποίησε τους αξιωματικούς πρωτοκόλλου των Φίτζι, οι οποίοι της είπαν να ενημερώσει την αστυνομία με αποτέλεσμα οι δύο Κινέζοι διπλωμάτες να αποχωρήσουν συνοδεία αστυνομικών. Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν αργότερα ότι ο ένας άνδρας ήταν στρατιωτικός ακόλουθος και ο άλλος αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος που υπηρετούν στην πρεσβεία της Κίνας στα Φίτζι.

Η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, ανακοίνωσε στην ομιλία της ότι η αμερικανική χρηματοδότηση για τα νησιά του Ειρηνικού πρόκειται να τριπλασιαστεί στα 60 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για μια δεκαετία, με την επιφύλαξη της έγκρισης από το Κογκρέσο (συνολικά 600 εκατομμύρια δολάρια). Ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ θα εγκαινιάσουν δύο νέες πρεσβείες, σε Τόνγκα και Κιριμπάτι.

Η Κίνα δεν είναι μέρος του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, αλλά όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα-εταίρος.

Τα εταιρικά κράτη καλούνται συνήθως να παρευρεθούν σε συνάντηση διαλόγου μετά το φόρουμ, στην οποία μπορούν να κάνουν παρουσιάσεις, με εξαίρεση το φετινό φόρουμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα