ΑΘΗΝΑ
10:31
|
03.12.2022
Απαγορεύεται η διαμετακόμιση εμπορευμάτων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις οδικώς, αλλά επιτρέπεται μέσω σιδηροδρόμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει την διαμετακόμιση αγαθών στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και προορίζονται για το Καλίνινγκραντ μέσω του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί τα αγαθά να μην εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι εν λόγω κατευθυντήριες οδηγίες επιβεβαιώνουν ότι η διαμετακόμιση εμπορευμάτων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις οδικώς με ρώσους μεταφορείς δεν επιτρέπεται στο πλαίσιο των μέτρων της ΕΕ. Δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση για τις σιδηροδρομικές μεταφορές», αναφέρει η δήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε ότι «Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή των κυρώσεων. Για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και με συνέπεια, η Επιτροπή παρέχει τακτική διοικητική καθοδήγηση».

Η δήλωση για το Καλίνινγκραντ έρχεται μετά από διαμάχη που αναπτύχθηκε καθώς η Λιθουανία προσπάθησε να επιβάλει κυρώσεις στη διαμετακόμιση ρωσικών αγαθών στην περιοχή. Σε απάντηση, η Ρωσία κατήγγειλε ότι η επιβολή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισοδυναμεί με αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ, του έντονα στρατιωτικοποιημένου θύλακα της Ρωσίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Λιθουανία επέκτεινε τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας συμπεριλαμβάνοντας το σκυρόδεμα, το ξύλο, το αλκοόλ και τα βιομηχανικά χημικά με βάση το αλκοόλ στα αγαθά των οποίων η διαμετακόμιση απαγορεύεται. Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιθουανίας δήλωσε ότι πρόκειται απλώς για μια σταδιακή εφαρμογή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Twitter Files: Αποκαλύψεις για λογοκρισία άρθρων για τον Χάντερ Μπάιντεν

Λαβύρινθος στις Άνδεις

Πάνω από 1 εκατομμύριο νεκροί από όπλα στις ΗΠΑ από το 1990

Ο Λευκός Οίκος συγχαίρει την Ε.Ε. για την πρόοδο στη συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα