ΑΘΗΝΑ
03:07
|
19.04.2024
«Eίναι καλό να βλέπουμε ότι δύο διαφορετικοί οργανισμοί, το ΝΑΤΟ και η EE, έχουμε όλο και περισσότερα κοινά και συνεργαζόμαστε όλο και πιο στενά».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στα εισαγωγικά του σχόλια σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν την υπογραφή κοινής δήλωσης συνεργασίας μεταξύ των δύο μπλοκ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στην περαιτέρω αύξηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ με στόχο την παρουσία 300.000 στρατιωτών, καθώς και στην περαιτέρω τοποθέτηση στρατιωτικού εξοπλισμού βαρέως τύπου, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας.

«Είχα το προνόμιο να υπογράψω μια κοινή δήλωση για τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ με… δύο φορές μάλιστα, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Και τώρα η [Ούρσουλα] φον ντερ Λάιεν, ο [Σαρλ] Μισέλ και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εξετάσουμε την τρίτη δήλωση. Δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε ακριβώς θα μπορέσουμε να έχουμε μια τρίτη δήλωση, αλλά είναι κάτι που τώρα υποστηρίζεται τόσο από τους δύο προέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από εμένα, επομένως θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως «Στην πραγματικότητα, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ βρίσκονται εκεί από το 2014 – εκπαίδευσαν, εξόπλισαν και υποστήριξαν τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις», προσθέτοντας ότι «θα παρέχουμε υποστήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Για την «προστασία των συμμάχων», ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη «αυξήσει την παρουσία μας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των ομάδων μάχης από τέσσερις σε οκτώ. Έτσι τώρα έχουμε ομάδες μάχης όχι μόνο στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, αλλά στη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Βουλγαρία. Και στην πραγματικότητα έχουμε διπλασιάσει το μέγεθος των ομάδων μάχης με περισσότερα στρατεύματα σε κάθε μία από τις ομάδες μάχης». 

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε πως ενώ «τώρα έχουμε 42.000 στρατιώτες κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, υπό άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ ως άμεση απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», «το σχέδιο είναι να έχουμε περίπου, ή στην πραγματικότητα πάνω από, 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα σε όλη τη Συμμαχία», καθώς και «περισσότερο προ-τοποθετημένο εξοπλισμό». Όπως πυρομαχικά, καύσιμα, και βαρύ εξοπλισμό.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας δήλωσε πως «Εκεί πράγματι αναφέρουμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αποτελεί την πιο άμεση απειλή για την ασφάλειά μας», αλλά «Τώρα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα για τα συμφέροντά μας, τις αξίες μας, την ασφάλειά μας».

Ολοκληρώνοντας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «είναι καλό να βλέπουμε ότι δύο διαφορετικοί οργανισμοί, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε όλο και περισσότερα κοινά και συνεργαζόμαστε όλο και πιο στενά. Και αυτό είναι καλό για την ΕΕ, είναι καλό για το ΝΑΤΟ και είναι καλό για όλους εμάς». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα