ΑΘΗΝΑ
09:51
|
20.04.2024
Από 1η Αυγούστου στοπ στον άνθρακα, από 1η Ιανουαρίου και στο πετρέλαιο, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία θα σταματήσει εντελώς να αγοράζει ρωσικό άνθρακα την 1η Αυγούστου και ρωσικό πετρέλαιο στις 31 Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στις πηγές του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γεργκ Κούκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σίδνεϊ.

Η βασική πρόκληση που προκύπτει θα είναι η κάλυψη του τεράστιου κενού που θα προκύψει, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση απογαλακτιστεί από τα 158 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως φυσικού αερίου που παρέχει η Ρωσία, είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.

«Θα ξεφύγουμε από τον ρωσικό άνθρακα σε λίγες εβδομάδες», πρόσθεσε κατά την παρουσία του στο Ενεργειακό Φόρουμ του Σίδνεϊ, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την αυστραλιανή κυβέρνηση και τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Η Ρωσία κάλυπτε έως τώρα το 40% του άνθρακα της Γερμανίας και το 40% του πετρελαίου της, είπε ο Κούκις και πρόσθεσε ότι «όποιος γνωρίζει την ιστορία του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος αποτελούσε εργαλείο της σοβιετικής αυτοκρατορίας στην ανατολική Ευρώπη, το να απαλλαγεί κανείς από αυτήν την εξάρτηση δεν είναι κάτι ασήμαντο, αλλά θα το πετύχουμε σε λίγους μήνες».

Η Γερμανία αναπτύσσει ταχύτατα τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να συμβάλει στην κάλυψη του κενού εφοδιασμού φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος, αλλά τόνισε ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ θα μπορούσαν από κοινού να προμηθεύουν περίπου 30 bcm αερίου σε μορφή LNG στην Ευρώπη, παραμένει ακόμα πολύ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας του. «Δεν μπορούμε απλώς να ευχηθούμε να εξαφανιστεί αυτό το πρόβλημα», είπε.

Συνεχίζεται η συζήτηση για την ανώτατη τιμή

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους της Ομάδας των Επτά (G7) επεξεργάζονται σε νέα μέτρα για να μειώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να μειώσουν την τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης, επιβάλλοντας ανώτατο όριο στην τιμή των αγορών πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες του Ινδο-Ειρηνικού για να ασκήσει πιέσεις για την πρόταση πλαφόν τιμής. Στο Τόκιο χθες η Αμερικανίδα υπουργός και ο Ιάπωνας ομόλογός της δήλωσαν ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να διερευνήσουν «τη σκοπιμότητα των ανώτατων ορίων τιμών όπου ενδείκνυται».

Η πρόταση της G7 στοχεύει να συνδέσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις ασφάλειες και τη ναυτιλία πετρελαϊκών φορτίων σε ένα ανώτατο όριο τιμών. Ένας αποστολέας ή εισαγωγέας θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες μόνο εάν δεσμευτεί σε μια καθορισμένη μέγιστη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα