ΑΘΗΝΑ
18:09
|
26.04.2024
Στις Μαλδίβες δραπέτευσε ο πρώην πρόεδρος Γκοτζαμπάγια Ρατζαμπάκσα της Σρι Λάνκα. Παραίτηση και του πρωθυπουργού απαιτούν οι διαδηλωτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα εγκατέλειψε τη χώρα την Τετάρτη με κατεύθυνση τις Μαλδίβες, λίγες ώρες πριν από την παραίτηση του, μετά την εξέγερση του λαού για την καταστροφική οικονομική κρίση που έδωσε τέλος στην επικράτηση της οικογένειάς του στο νησιωτικό έθνος.

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι σχεδίαζε να φύγει με πλοίο, αφού στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης στο αεροδρόμιο του Κολόμπο φέρονται να τον απώθησαν με ταπεινωτικό τρόπο. Ένα πολεμικό πλοίο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του αρχηγού του κράτους το Σάββατο από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο πολιορκούσαν διαδηλωτές, στο λιμάνι του Τρινκομάλε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο 73χρονος πρόεδρος και ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Άμυνας, είχε ήδη προσπαθήσει να φύγει από τη χώρα την Τρίτη, όταν διώχτηκε ταπεινωτικά από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο. Τελικά, στρατιωτικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-32 απογειώθηκε νωρίς σήμερα (τοπική ώρα· χθες Τρίτη το βράδυ ώρα Ελλάδας) μεταφέροντας τον ίδιο, τη σύζυγό του κι έναν σωματοφύλακα, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης.

Η φυγή του προέδρου φέρνει τέλος στην κυριαρχία της ισχυρής κάστας Ρατζαμπάκσα που κυριαρχεί στην πολιτική στη χώρα της Νότιας Ασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας με άμεση ισχύ καθώς αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι που ζητούσαν την παραίτησή του περικύκλωσαν το γραφείο του στο Κολόμπο. Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα προς του διαδηλωτές, ενώ ένα στρατιωτικό ελικόπτερο έκανε κύκλους πάνω από τον κόσμο, αλλά οι διαδηλωτές υπήρξαν απτόητοι και συνέχισαν δυναμικά τις διαμαρτυρίες.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα το πρωί στο γραφείο του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα απαιτώντας την άμεση παραίτησή του μερικές ώρες μετά τη φυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε να παραιτηθεί αμέσως. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα αποχωρήσει μόλις συσταθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα θα συνέλθει εκ νέου την Παρασκευή και ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τους βουλευτές στις 20 Ιουλίου. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να κυβερνήσει για έξι έως οκτώ μήνες μέχρι η χώρα να μπορέσει να αντέξει οικονομικά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα