ΑΘΗΝΑ
10:36
|
24.04.2024
Δεκτό έκανε το δικαστήριο το αίτημα ακροδεξιού φονταμενταλιστικού ιδρύματος να εκπροσωπήσει «τα συμφέροντα του εμβρύου και των επιγόνων του».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η δεύτερη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση εναντίον της Justyna Wydrzyńska, Πολωνής ακτιβίστριας υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση και μέλος της οργάνωσης Abortion Dream Team, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη στη Βαρσοβία.

Η κατηγορία αφορά στο 2020, όταν η ακτιβίστρια υποστήριξε μια έγκυο γυναίκα, η οποία ανέφερε ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να αποκτήσει πρόσβαση σε χάπια για άμβλωση καθώς ο σύντροφός της της είχε απαγορεύσει να ταξιδέψει στη Γερμανία για τη διαδικασία έκτρωσης. Ο σύντροφος της Άννας ανακάλυψε την κατάσταση και κατήγγειλε τις γυναίκες στην αστυνομία. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια υπόθεση στην Ευρώπη, με την ακτιβίστρια να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Η Πολωνία είναι μία από τις δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πολύ περιοριστικούς νόμους όσον αφορά τις αμβλώσεις. Μέχρι το 2020, ο νόμος στην Πολωνία επέτρεπε τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις σημαντικών εμβρυϊκών ελαττωμάτων, απειλής για τη ζωή της μητέρας ή σε περιπτώσεις όπου η σύλληψη έγινε ως αποτέλεσμα απαγορευμένης πράξης. Τον Οκτώβριο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας περιόρισε τις διατάξεις αυτές, κηρύσσοντας αντισυνταγματικό το νόμο που επέτρεπε την άμβλωση ενόψει συγγενών δυσμορφιών του εμβρύου. Μετά την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου, ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυριών και απεργιών σάρωσε την Πολωνία.

Ο νόμος στην Πολωνία δεν ποινικοποιεί τα άτομα που υποβάλλονται σε διαδικασία άμβλωσης, αλλά μπορεί να τιμωρήσει τα άτομα που βοηθούν στη διενέργεια άμβλωσης.

Η ακροαματική διαδικασία εναντίον της ακτιβίστριας ξεκίνησε στις 8 Απριλίου. Ο δικαστής επέτρεψε στην Ordo Iuris, μια φονταμενταλιστική καθολική οργάνωση, να συμμετέχει στην υπόθεση (ως amicus curiae) σε υποστηρικτικό ρόλο προς την εισαγγελία, προκειμένου να εκπροσωπήσει «τα συμφέροντα του εμβρύου και των επιγόνων του». Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για ένα ακροδεξιό ίδρυμα με στενούς δεσμούς με την πολωνική κυβέρνηση, που συνδέεται με τη διεθνή φονταμενταλιστική οργάνωση «Παράδοση, Οικογένεια και Ιδιοκτησία» (TFP), η οποία θεωρείται από τους ειδικούς ως αίρεση.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα. Ελπίζω ότι αυτή η δίκη θα αλλάξει κάτι. Θα ήθελα πάρα πολύ οι άνθρωποι να μπορούν να στηρίζουν ο ένας τον άλλον», δήλωσε η κατηγορούμενη στους δημοσιογράφους τον Απρίλιο. «Οι αδελφές πρέπει να βοηθηθούν», πρόσθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες της Euractiv.

94 ευρωβουλευτές υπέγραψαν στις 11 Ιουλίου επιστολή προς την πολωνική κυβέρνηση, με την οποία ζητούν να απαλλαγεί η ακτιβίστρια από τις κατηγορίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε επίσης πρόσφατα να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αναδεικνύοντας περαιτέρω την αμφιλεγόμενη στάση της Πολωνίας σχετικά με τις αμβλώσεις.

Υπήρξαν επίσης εκκλήσεις από τον ΟΗΕ προς τις πολωνικές αρχές να πράξουν το ίδιο, αλλά τα αρμόδια υπουργεία αρνήθηκαν να παρέμβουν στην υπόθεση.

«Οτιδήποτε λιγότερο από την απόρριψη όλων των κατηγοριών θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην Πολωνία», έγραψε στο Twitter η Διεθνής Αμνηστία, αναφερόμενη στην υπόθεση Wydrzyńska.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα