ΑΘΗΝΑ
08:10
|
10.12.2022
Ο πρωθυπουργός του έθνους του Νότιου Ειρηνικού απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δημιουργίας ξένης βάσης εκεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα, Μανασέ Σογκαβάρε, δήλωσε σήμερα πως η νέα συμφωνία ασφαλείας της χώρας του με το Πεκίνο δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Κίνα να χτίσει στρατιωτική βάση στο έθνος του Νότιου Ειρηνικού και να μετατρέψει τους πολίτες του σε «στόχους για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις».

Ο Σογκαβάρε κατέληξε σε συμφωνία με το Πεκίνο τον Απρίλιο για την παροχή υποστήριξης ασφαλείας. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για την συμφωνία, όμως αυτή έχει εγείρει φόβους για την δημιουργία μόνιμης κινεζικής στρατιωτικής βάσης σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων από τα βορειοανατολικά παράλια της Αυστραλίας.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στη Σούβα, την πρωτεύουσα των Φίτζι, ο Σογκαβάρε απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Την στιγμή που ιδρύσουμε ξένη στρατιωτική βάση, γινόμαστε αμέσως εχθρός. Και θέτουμε επίσης την χώρα μας και τον λαό μας ως στόχους για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιθέσεις».

«Δεν υπάρχει στρατιωτική βάση, ούτε καμία άλλη στρατιωτική εγκατάσταση ή ιδρύματα, στη συμφωνία. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε στην οικογένεια της περιοχής», πρόσθεσε.

Ο Σογκαβάρε χαιρέτησε χθες τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε, με μια αγκαλιά στην πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, που πραγματοποιήθηκε στη Σούβα κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού. Το φόρουμ αποτελούταν από 18 νησιωτικά έθνη μέχρι που το Κιριμπάτι αποσύρθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ο Αλμπανέζε περιέγραψε την συνάντηση ως «πολύ εποικοδομητική», τονίζοντας ότι «τα συμφέροντα της Αυστραλίας δεν θα εξυπηρετούνταν από την ύπαρξη μιας στρατιωτικής βάσης τόσο κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται η Αυστραλία».

«Χαιρετίζω τα σχόλιά του (Σογκαβάρε) που αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει μια κινεζική βάση (κοντά) στην Αυστραλία», δήλωσε ο Αλμπανέζε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιστρέφουν στις θέσεις τους από 1/1/23 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Ένταση από επίσκεψη της δημάρχου Παρισιού σε καταυλισμό Αφγανών

Ρωσικές κυρώσεις στον Καναδά

Νέο βομβαρδισμός συνοικιών του Ντονιέτσκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα