ΑΘΗΝΑ
09:28
|
02.05.2024
Με μποϊκοτάζ απειλεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων σε σημερινή ψηφοφορία νομοσχεδίου στο ιταλικό Κοινοβούλιο, αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με απειλή κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού είναι αντιμέτωπος ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων απειλεί να παραιτηθεί από την κυβέρνησή του.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεσμεύτηκε να μποϊκοτάρει μια κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σήμερα Πέμπτη, αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση της Ιταλίας τη στιγμή που η οικονομία της υποφέρει από την ξηρασία, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και του Τζουζέπε Κόντε, του ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργού. Ο Κόντε δέχεται πιέσεις από έναν συνασπισμό βουλευτών των Πέντε Αστέρων που πιστεύει ότι η ομάδα μπορεί να κερδίσει υποστηρικτές εγκαταλείποντας την κυβέρνηση και προσχωρώντας στην αντιπολίτευση.

Μια βασική ψηφοφορία στο ιταλικό κοινοβούλιο σήμερα Πέμπτη όσον αφορά ένα νομοσχέδιο για το κόστος ζωής θα χρησιμεύσει ως κρίσιμο τεστ για να διαπιστωθεί εάν ο συνασπισμός του Ντράγκι θα επιβιώσει.

Τις τελευταίες ημέρες, το Κίνημα Πέντε Αστέρων εξέταζε το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει μια ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίζει ο Ντράγκι και το οποίο περιλαμβάνει μέτρα 26 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους Ιταλούς να χειριστούν τον πληθωρισμό και το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Κόντε ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα προχωρήσει με μποϊκοτάζ.

Τα Πέντε Αστέρια αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για περιβαλλοντικούς λόγους, επικαλούμενοι διατάξεις για τη δημιουργία ενός νέου αποτεφρωτήρα σκουπιδιών στη Ρώμη. Ο Ντράγκι έχει ορίσει την ψηφοφορία ως δοκιμασία εμπιστοσύνης, επομένως ένα μποϊκοτάζ των Πέντε Αστέρων θα σήμαινε ουσιαστικά την απόσυρση της υποστήριξης της ομάδας προς την κυβέρνηση του Ντράγκι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κόντε παρουσίασε στον Ντράγκι μια επιστολή λέγοντας ότι τα 5 Αστέρια είχαν υποστεί «βαθιά πολιτική ενόχληση» από το να υπηρετήσουν στον συνασπισμό.

Τα Πέντε Αστέρια ζήτησαν από τον Ντράγκι μια λίστα με παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, της αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών και των εγγυήσεων για τις εμβληματικές πολιτικές τους, όπως πληρωμές πρόνοιας και κίνητρα για την πράσινη μετατροπή των σπιτιών.

Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι το κόμμα ήθελε να συνεχίσει τις ιστορικές συμμαχίες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά ανέφερε ότι η Ιταλία ήταν «παθητικός αποδέκτης των αποφάσεων που ελήφθησαν από άλλους» και ότι αυτή η ευθυγράμμιση συμβάλλει σε «μια μη αναστρέψιμη ρήξη» μεταξύ της Δύσης και των υπολοίπων του κόσμου.

Ο Κόντε δήλωσε ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ήταν «διαθέσιμο για διάλογο και για να συνεισφέρει στην κυβέρνηση», αλλά την Πέμπτη στη Γερουσία, το κόμμα δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία, πρόσθεσε. «Ο Ντράγκι φαινόταν πρόθυμος να μας φιλοξενήσει, αλλά οι δηλώσεις προθέσεων δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα», είπε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων.

Ο Ντράγκι δήλωσε την Τρίτη ότι οι στόχοι της κυβέρνησης συνέπεσαν με ορισμένα από τα σημεία των Πέντε Αστέρων και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σκόπευε να κινηθεί προς ένα είδος κατώτατου μισθού. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο αύξησης των δαπανών του προϋπολογισμού.

«Μια κυβέρνηση δεν λειτουργεί με τελεσίγραφα, χάνει το νόημα της ύπαρξής της», είπε ο Ντράγκι.

Εάν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κάνει πράξη το μποϊκοτάζ του, ο Ντράγκι θα χρειαστεί να μιλήσει με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θα μπορούσε να του ζητήσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να επαληθεύσει αν εξακολουθεί να έχει πλειοψηφία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα