ΑΘΗΝΑ
08:27
|
20.04.2024
Ο πρώην υπάλληλος της CIA περιμένει πλέον την ανακοίνωση της ποινής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών καταδίκασε εχθές έναν πρώην υπάλληλο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για την μεγαλύτερη διαρροή διαβαθμισμένων δεδομένων στην ιστορία της υπηρεσίας.

Ο 33χρονος Τζόσουα Σούλτε, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι παρέδωσε σωρεία διαβαθμισμένων δεδομένων στο WikiLeaks το 2016, καταδικάστηκε για παράνομη συλλογή και μετάδοση πληροφοριών εθνικής άμυνας και παρεμπόδιση ποινικής έρευνας, μεταξύ άλλων κατηγοριών.

Ο Σούλτε είχε εργαστεί ως μηχανικός υπολογιστών στο Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου της CIA και είχε πρόσβαση σε «μερικά από τα πιο πολύτιμα ψηφιακά εργαλεία συλλογής πληροφοριών της χώρας που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων και άλλων κακόβουλων επιρροών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή του ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Ντέιμιαν Γουίλιαμς.

«Όταν ο Σούλτε άρχισε να τρέφει μνησικακία προς την CIA, συνέλεξε κρυφά αυτά τα εργαλεία και τα παρείχε στο WikiLeaks, κάνοντας γνωστά μερικά από τα πιο κρίσιμα εργαλεία πληροφοριών μας στο κοινό, και ως εκ τούτου, στους αντιπάλους μας», δήλωσε ο Ουίλιαμς.

Ο Σούλτε εγκατέλειψε την CIA τον Νοέμβριο του 2016. Τον Μάρτιο του 2017, τα WikiLeaks δημοσίευσαν το πρώτο τμήμα των διαρροών «Vault 7», το οποίο προήλθε από δύο προγράμματα στα οποία είχε πρόσβαση ο Σούλτε, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Το WikiLeaks δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου μαζί με τις πληροφορίες, λέγοντας ότι τα δεδομένα είχαν παρασχεθεί ανώνυμα από μια πηγή που ήθελε να εγείρει ερωτήματα πολιτικής, ειδικά σχετικά με το αν η CIA είχε υπερβεί την εξουσία της σε θέματα χάκινγκ.

Ο Σούλτε συνελήφθη τον Αύγουστο του 2017 για κατηγορίες κατοχής παιδικής πορνογραφίας. Οι κατηγορίες που σχετίζονται με την παραβίαση δεδομένων του απαγγέλθηκαν μήνες αργότερα.

«Ο Σούλτε γνώριζε ότι οι παράπλευρες απώλειες των αντιποίνων του θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετική απειλή για αυτό το έθνος εάν δημοσιοποιούνταν» δήλωσε ο δικαστής Ουίλιαμς. «Σήμερα, ο Σούλτε καταδικάστηκε για μια από τις πιο επονείδιστες και επιζήμιες ενέργειες κατασκοπείας στην αμερικανική ιστορία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα