ΑΘΗΝΑ
09:21
|
26.04.2024
Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλλε ο νυν υπηρεσιακός πρόεδρος της Σρι Λάνκα, με τον στρατό και τα τανκς να περιπολούν τους δρόμους του Κολόμπο για τυχόν αναταραχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από τον «υπηρεσιακό προέδρο» και πρώην πρωθυπουργού, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, μέλη του στρατού με στρατιωτικά τανκς ξεκίνησαν περιπολίες στους δρόμους του Κολόμπο, της οικονομικής πρωτεύουσας του νησιωτικού κράτους της Σρι Λάνκα.

Αναμένοντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, ο οποίος νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε δραπετεύσει μέσω της εναέριας οδού με την οικογένεια του στις Μαλδίβες, ο πρώην πρωθυπουργός που ορίστηκε από τον ίδιο τον Ρατζαπάκσα ως διάδοχος στην προεδρεία, ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους του Κολόμπο από το μεσημέρι έως αύριο τα ξημερώματα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω ταραχές.

Ο Ρατζαπάκσα, ο οποίος κατέφυγε στις Μαλδίβες την Τετάρτη για να γλιτώσει από μια λαϊκή εξέγερση για τον ρόλο της οικογένειάς του σε μια ακρωτηριαστική οικονομική κρίση, ήταν καθ’ οδόν για τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της Σρι Λάνκα.

Η απόφασή του την Τετάρτη να ορίσει ως νέο πρόεδρο τον σύμμαχό του εν ενεργεία Πρωθυπουργό, προκάλεσε την οργή του κόσμου, ενώ ξέσπασαν νέες μαζικές διαδηλώσεις με τους διαδηλωτές να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο και το γραφείο του πρωθυπουργού απαιτώντας την άμεση παραίτησή του.

Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τις στρατιωτικές περιπολίες, οι διαδηλωτές παρέμειναν στα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει και στους δρόμους, αλλά σήμερα ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την κατάληψη των δημοσίων κτιρίων και προς το παρόν η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη με δυνάμεις ασφαλείας να έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κοινοβούλιο.

Υποσχέθηκαν, όμως, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ενόψει μιας τρομερής οικονομικής κρίσης.

Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, εκπρόσωποι του στρατού δήλωσαν ότι τους έχει δοθεί η εξουσία να χρησιμοποιήσουν βία για να προστατεύσουν τους πολίτες και τη δημόσια περιουσία.

Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται εντάσεις μετά το δελτίο τύπου της αστυνομίας που ανέφερε ότι την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 84 τραυματίστηκαν. Συγκεκριμένα, ο 26χρονος που έχασε τη ζωή είχε τραυματιστεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα αναμένεται να ορίσει νέο πρόεδρο πλήρους απασχόλησης στις 20 Ιουλίου, ενώ φημολογείται ότι ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ήταν η πρώτη επιλογή του κόμματος, αν και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Η επιλογή της αντιπολίτευσης είναι ο κύριος ηγέτης τους, ο Σατζίθ Πρεμαντάσα, γιος πρώην προέδρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα