ΑΘΗΝΑ
23:02
|
05.05.2024
Στη χώρα βρίσκονται περίπου 12.000 κυανόκρανοι στο πλαίσιο της αποστολής MINUSMA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Μαλί ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε προσωρινά τις εκ περιτροπής αποστολές των κυανόκρανων της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, MINUSMA, ημέρες μετά την σύλληψη 49 στρατιωτών από την Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίοι σύμφωνα με την κυβέρνηση έφτασαν στη χώρα χωρίς άδεια.

Όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε την εντολή της MINUSMA τον περασμένο μήνα, οι αρχές του Μαλί δήλωσαν ότι επρόκειτο να αψηφήσουν τις εκκλήσεις του ΟΗΕ να επιτρέψουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ειρηνευτικών δυνάμεων προκειμένου να διερευνήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αναστολή των εκ περιτροπής αποστολών του ΟΗΕ θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι αξιωματούχοι του Μαλί μπορέσουν να οργανώσουν συνάντηση με εκπροσώπους της MINUSMA για να συζητήσουν τον συντονισμό μεταξύ των δύο πλευρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μαλί.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν «επείγουσα διευθέτηση» μετά την ανακοίνωση της αναστολής και δήλωσαν ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος για άμεσες συζητήσεις για την επίλυση του ζητήματος. Η εκ περιτροπής αποστολή στρατευμάτων «είναι ζωτικής σημασίας για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της αποστολής και την ασφάλεια του προσωπικού», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ.

Οι στρατιώτες της Ακτής Ελεφαντοστού συνελήφθησαν μετά την άφιξή τους την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπαμάκο. Η κυβέρνηση του Μαλί δήλωσε ότι οι στρατιώτες θα θεωρηθούν μισθοφόροι και θα κατηγορηθούν ως τέτοιοι. 

Η Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν ως μέρος μιας σύμβασης υποστήριξης ασφάλειας και υλικοτεχνικής υποστήριξης που υπεγράφη με την MINUSMA το 2019 και ότι ήταν η όγδοη εκ περιτροπής αποστολή που στάλθηκε στο Μαλί στο πλαίσιο της σύμβασης.

Εκπρόσωπος της MINUSMA επιβεβαίωσε αρχικά αυτές τις πληροφορίες, ωστόσο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είπε αργότερα ότι δεν είχαν αναπτυχθεί στρατεύματα από την Ακτή Ελεφαντοστού στο πλαίσιο της σύμβασης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα