ΑΘΗΝΑ
17:24
|
25.04.2024
Αφορμή ο νόμος της Ουγγαρίας που απαγορεύει την απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε περιεχόμενο που απευθύνεται σε ανηλίκους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε σήμερα την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ για δύο υποθέσεις που αφορούν την ελευθερία του λόγου, οι οποίες, μετά από περισσότερο από ένα έτος, παραμένουν ανεπίλυτες.

Η πρώτη υπόθεση σχετίζεται με τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νόμο για την προστασία των παιδιών, του οποίου ο δεδηλωμένος σκοπός είναι η διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών και η καταπολέμηση της παιδεραστίας.

Nομοθέτες από το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, εισήγαγαν στο νόμο τροπολογία που απαγορεύει την απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε περιεχόμενο που απευθύνεται σε ανηλίκους, όπως εκπαιδευτικό υλικό και τηλεοπτικά προγράμματα.

Η διάταξη εξαπέλυσε πολιτική θύελλα, με την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την πλειονότητα των κρατών-μελών της ΕΕ να επικρίνουν ανοιχτά την κυβέρνηση του Ορμπάν, χαρακτηρίζοντας τον νόμο ως ομοφοβικό και τρανσφοβικό.

Οι Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι ο νόμος παραβιάζει μια σειρά αρχών του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης, του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων, καθώς και των κανόνων της ενιαίας αγοράς για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε νομική διαδικασία κατά της Ουγγαρίας τον Ιούλιο του 2021.

«Η προστασία των παιδιών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Ωστόσο, ο ουγγρικός νόμος περιέχει διατάξεις που δεν δικαιολογούνται με βάση την προώθηση αυτού του θεμελιώδους συμφέροντος ή είναι δυσανάλογες για την επίτευξη του δεδηλωμένου στόχου», δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον ανεξάρτητο, φιλελεύθερο ραδιοφωνικό σταθμό Klubrádió, που αναγκάστηκε να σταματήσει τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις αφού οι αρχές της Ουγγαρίας αρνήθηκαν να επεκτείνουν την άδεια εκπομπής του και πλέον λειτουργεί διαδικτυακά.

Η κίνηση θεωρήθηκε παράδειγμα κυβερνητικής καταστολής της κριτικής δημοσιογραφίας και σημαντικό πλήγμα στην πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα. Οι ειδήσεις και οι εκπομπές του Klubrádió ήταν συχνά επικριτικές για την κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η άρνηση χορήγησης άδειας ήταν «δυσανάλογη» και «αδιαφανής» και κίνησε νομικές διαδικασίες τον Ιούνιο του 2021. «Μέσω της συμπεριφοράς της, η Ουγγαρία έχει επίσης παραβιάσει την ελευθερία του λόγου, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση στη λίστα της Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα