ΑΘΗΝΑ
12:29
|
08.05.2024
«Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν έχω επεξεργαστεί αυτά τα χρώματα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η λευκή ήπειρος της Ανταρκτικής έχει «βαφτεί» με εκθαμβωτικές αποχρώσεις του ροζ και του μωβ, σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες αποδίδουν στην απελευθέρωση αερολυμάτων λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Τόνγκα τον Ιανουάριο.

«Συνήθως στα μέσα του χειμώνα, η Ανταρκτική είναι σχεδόν συνεχώς σκοτεινή, εκτός από ένα ελαφρύ “ναυτικό λυκόφως” γύρω στο μεσημέρι, πράγμα που σημαίνει ότι ο ορίζοντας είναι ανεπαίσθητα ορατός σε καλές συνθήκες», δήλωσε ο επιστήμονας Στούαρτ Σο, ο οποίος απαθανάτισε εκπληκτικές εικόνες από την βάση Σκοτ στην Ανταρκτική της Νέας Ζηλανδίας.

«Φέτος, όμως, μας παρουσιάστηκε ένα σόου, το οποίο έκανε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του σταθμού να αρπάξει τα μπουφάν του και να τρέξει έξω με τις κάμερές του για να κοιτάξει τα φοβερά χρώματα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν έχω επεξεργαστεί αυτά τα χρώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σο. «Είναι απίστευτο».

Τα δεδομένα από ένα δορυφορικό ραντάρ λέιζερ δείχνουν ότι υπάρχει αφθονία αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική, τα οποία δεν υπήρχαν πριν από την έκρηξη, σύμφωνα με τον Νάβα Φένταεφ, μετεορολόγο του Εθνικού Ινστιτούτου Νερού και Ατμόσφαιρας της Νέας Ζηλανδίας.

«Τα στρατοσφαιρικά αερολύματα μπορούν να κυκλοφορήσουν στον πλανήτη για μήνες μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη, διασκορπίζοντας και κάμπτοντας το φως καθώς ο ήλιος βυθίζεται ή ανατέλλει από τον ορίζοντα, δημιουργώντας μια λάμψη στον ουρανό με αποχρώσεις του ροζ, του μπλε, του μωβ και του βιολετί», δήλωσε.

Ενώ η Ανταρκτική απέχει περίπου 7.000 χιλιόμετρα από την Τόνγκα, «μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό», ανέφερε ο Τζόρντι Χέντριξ, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Ανταρκτικής της Νέας Ζηλανδίας. «Μεγάλο μέρος της επιστήμης που υποστηρίζουμε στοχεύει στην κατανόηση αυτών των δυναμικών στην ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς και τα οικοσυστήματα και στην καλύτερη κατανόηση της συνδεσιμότητας μεταξύ της Ανταρκτικής, της Νέας Ζηλανδίας και του ευρύτερου κόσμου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι βροχές ξαναγεμίζουν τις δεξαμενές του Ιράκ μετά από τέσσερα χρόνια ξηρασίας

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο Ήλιος βίωσε μία από τις μεγαλύτερες εκλάμψεις των τελευταίων δέκα ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα