ΑΘΗΝΑ
22:50
|
04.10.2022
Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος έτοιμες να υποβάλουν αίτηση ένταξης, λέει η πρόεδρος της Συμμαχίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν το Ιράν και η Αργεντινή να συμμετέχουν στην ομάδα BRICS, την πληροφορία ότι τρεις ακόμα χώρες επιθυμούν την ένταξή τους στην πολυσυζητημένη συμμαχία Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής, έδωσε, χθες Πέμπτη η πρόεδρος του φόρουμ του Οργανισμού.

Όπως ανέφερε η Πουρμίνα Αναντ, οι αιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου για ένταξη στο μπλοκ θα αναλυθούν και θα εξεταστούν στη σύνοδο κορυφής του επόμενου έτους που αναμένεται να διεξαχθεί στη Νότια Αφρική.

«Και οι τρεις χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στην ομάδα BRICS και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα γιατί η επέκταση αντιμετωπίζεται πάντα ευνοϊκά. Σίγουρα θα ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή των BRICS», ανέφερε η Ινδή πρόεδρος της Συμμαχίας.

Πρόσθεσε δε, ότι το θέμα της αίτησης των τριών χωρών για ένταξη, συζητήθηκε κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής των BRICS στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, τονίζοντας την ελπίδα της να ευοδωθεί.

Τα κράτη μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν ήδη περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά η ενίσχυση με νέες χώρες είναι κάτι που σίγουρα δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν από τους πέντε εταίρους.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ομάδας, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Αίγυπτος «έχουν ήδη εμπλακεί στη διαδικασία», αλλά δεν είναι τόσο σίγουρη η ένταξη και των τριών ταυτόχρονα.

Νωρίτερα, ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι αρκετές χώρες «χτυπούν τις πόρτες» του οργανισμού, όπως η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Αργεντινή.

Τα νέα για τα σχέδια των κρατών να ενταχθούν στους BRICS έρχονται μετά την επίσημη αίτηση ένταξης του Ιράν και της Αργεντινής στα τέλη Ιουνίου, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τη συμμαχία ως «πολύ δημιουργικό μηχανισμό με ευρείες πτυχές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα τουρκολιβυκά μνημόνια για υδρογονάνθρακες με ενδολιβυκή «τρικλοποδιά»

Το ένα μνημόνιο αφορά τη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιριών ενέργειας για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και υπογράφηκε αφού ο Ντμπεϊμπά «έκλεψε» τις αρμοδιότητες του υπουργού Πετρελαίου.
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη του Ιορδανού βασιλιά στο Ομάν

«Ζητάς βοήθεια από τις ΗΠΑ» είπε ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη

Ως «τεράστια σιωνίστρια» αυτοπροσδιορίζεται η Λιζ Τρας

Ο υπόλοιπος κόσμος δεν εμπιστεύεται τη Δύση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα