ΑΘΗΝΑ
04:18
|
02.05.2024
Τα μικρά ψάρια ρομπότ φτιάχτηκαν στην Κίνα για να αντιμετωπίσουν την μάστιγα της ρύπανσης των μικροπλαστικών στις θάλασσες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα ρομποτικό ψάρι που «καταβροχθίζει» μικροπλαστικά προκειμένου να απαλλάξει τους ωκεανούς από αυτή την  μάστιγα κατασκεύασαν Κινέζοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σετσουάν.

Τα ρομποτικά ψάρια έχουν μαλακή υφή και έχουν μικρό μέγεθος (μόλις 1,30 εκατοστά). Αναλαμβάνουν την εκτέλεση της βρώμικης αποστολής πλέοντας στα ρηχά νερά δίχως να αποκλείεται στο μέλλον να αναβαθμιστούν και να αναλάβουν αποστολή καθαριότητας στα βαθύτερα νερά των ωκεανών ενώ παράλληλα θα παρέχουν πληροφορίες για την ανάλυση της θαλάσσιας μόλυνσης σε πραγματικό χρόνο.

Η Γουάνγκ Γιουάν, μία από τις ερευνήτριες και τους ερευνητές που κατασκεύασαν τα ψάρια-ρομπότ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως επιχείρησαν να φτιάξουν ένα μικρό ελαφρύ ρομπότ «μινιατούρα»  προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα σε «βιοϊατρικές και επικίνδυνες επιχειρήσεις», όπως για παράδειγμα σε τμήμα του ανθρώπινου σώματος προκειμένου να συμβάλλει στην εξάλειψη σοβαρής ασθένειας».

Το μαύρο ρομπότ ψάρι φωτίζεται από ένα φως, το οποίο το βοηθάει να ανοίγει τα πτερύγιά του και να κουνάει το σώμα του. Οι επιστήμονες μπορούν να το ελέγξουν χρησιμοποιώντας το φως για να αποφύγει να συγκρουστεί με άλλο ψάρι ή με σκάφος.

Αν κατά λάθος το φάει κάποιο άλλο ψάρι, μπορεί να χωνευτεί χωρίς να του προκαλέσει πρόβλημα καθώς είναι κατασκευασμένο από πολυουρεθάνη, η οποία είναι βιοδιασπώμενη

Τέλος, το ψάρι μπορεί να απορροφά τους ρύπους και να «ζωντανεύει» ακόμη και αν καταστραφεί, ενώ μπορεί να κολυμπήσει πιο γρήγορα από τα περισσότερα μαλακά στην αφή ρομπότ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Φον ντερ Λάιεν: «Δεν αποκλείεται» να απαγορευτεί το TikTok και στην Ε.Ε.

Κομισιόν: Ερευνά τη Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα