ΑΘΗΝΑ
01:43
|
27.04.2024
Η Σρι Λάνκα αναζητά διέξοδο από το χάος μετά την παραίτηση του προέδρου της Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και την φυγή του από τη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σρι Λάνκα αναζητά διέξοδο από το πολιτικό και οικονομικό χάος μετά την παραίτηση του προέδρου της Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα και την φυγή του από τη χώρα, αναφέρει το BBC.

Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε ορκίστηκε προσωρινός ηγέτης την Παρασκευή και έχει την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος για να αναλάβει μόνιμα τον ρόλο.

Αυτό τον καθιστά το φαβορί για την εκλογή νέου προέδρου την επόμενη εβδομάδα, αλλά μπορεί να αποδειχθεί απαράδεκτος για τους διαδηλωτές.

Ο κ. Ρατζαπάκσα κατέφυγε στη Σιγκαπούρη, πυροδοτώντας πανηγυρισμούς στο δρόμο.

Αυτός και η οικογένειά του έχουν κατηγορηθεί για μια βαθιά οικονομική κρίση, με τη Σρι Λάνκα να αντιμετωπίζει έντονες ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και άλλες βασικές προμήθειες.

Επιχειρήσεις και καταστήματα άνοιξαν ξανά στην πρωτεύουσα, Κολόμπο, το πρωί της Παρασκευής μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά οι στρατιώτες εξακολουθούσαν να εμφανίζονται στους κύριους δρόμους.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν ξανά σε μεγάλες ουρές έξω από πρατήρια καυσίμων.

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κοινοβουλίου ξεκίνησε το Σάββατο, με τους βουλευτές να αναμένεται να ψηφίσουν στις 20 Ιουλίου. Η αρχική επίσημη συνάντηση διήρκεσε μόλις 13 λεπτά, με μια επιστολή που διαβάζεται από τον κ. Ρατζαπάκσα που υπερασπίζεται το ιστορικό του.

«Είναι θέμα προσωπικής ικανοποίησης για μένα που μπόρεσα να προστατεύσω τους ανθρώπους μας από την πανδημία παρά την οικονομική κρίση που ήδη αντιμετωπίζαμε», έγραψε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, περισσότεροι από 16.500 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη Σρι Λάνκα, ενώ τα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώθηκαν από 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Αφού ορκίστηκε ως μεταβατικός ηγέτης, ο κ. Βικρεμεσίνγκε υποσχέθηκε να ενεργήσει γρήγορα για να θέσει έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο.

Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε

“Θα κάνω άμεσα μέτρα για την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου και της ειρήνης στη χώρα. Αποδέχομαι 100% το δικαίωμα σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Αλλά κάποιοι προσπαθούν να κάνουν πράξεις δολιοφθοράς”, είπε.

Δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία, οι βουλευτές πιστεύεται ότι θα στηρίξουν τον κ. Βικρεμεσίνγκε, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Ρατζαπάκσα.

Αλλά το αν το κοινό της Σρι Λάνκα θα το δεχτεί αυτό είναι άλλο θέμα, γιατί η παραίτηση του κ. Βικρεμεσίνγκε από πρωθυπουργός ήταν βασικό αίτημα των διαδηλωτών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πλήθη εισέβαλαν στο συγκρότημα του πρώην πρωθυπουργού, συγκρουόμενοι με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ένας διαδηλωτής, ο Μανούρι Παμπασάρι, είπε στο BBC τότε ότι αναμένεται μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε τις επόμενες ημέρες.

«Δεν έχει την εντολή του λαού [και] είναι γνωστός υποστηρικτής του Ρατζαπάξα», πρόσθεσε. «Εννοώ ότι ο νέος πρόεδρος και ο νέος πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι υποστηρικτές του Ρατζαπάξα».

Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη λέει ότι ο έκπτωτος πρόεδρος Ρατζαπάκσα δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο όταν έφτασε εκεί.

Ο πρώην πρόεδρος, που έφτασε με τη σύζυγό του και τους δύο σωματοφύλακες, δεν έχει πλέον νομική ασυλία ως αρχηγός κράτους και η θέση του είναι πλέον πιο επισφαλής καθώς προσπαθεί να βρει μια ασφαλή χώρα για να καταφύγει.

Αναμένεται να μείνει στη Σιγκαπούρη για κάποιο χρονικό διάστημα πριν μετακομίσει πιθανώς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσαν πηγές ασφαλείας της Σρι Λάνκα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα