ΑΘΗΝΑ
18:37
|
27.04.2024
Να αρθεί «το καθεστώς εξαίρεσης από τα στοιχειώδη δικαιώματα που επιφυλάσσει ο κρατικός μηχανισμός στους κρατούμενους που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο», απαιτούν εκατοντάδες νομικοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να γίνει δεκτό το νόμιμο αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη για υφ’ όρον απόλυση και να προστατευθεί η ζωή του απαιτούν με κοινή τους δήλωση περισσότεροι από 170 νομικοί, εγκαλώντας το κράτος για εκδικητικότητα και αμφισβήτηση της ίδιας της ζωής ως μέγιστο αγαθό του νομικού πολιτισμού. 

«Ο Γιάννης Μιχαηλίδης έχοντας εκτίσει το προβλεπόμενο εκ του νόμου μέρος της ποινής του ξεκίνησε απεργία πείνας στις 23.05.2022, αφού είχε προηγηθεί η απόρριψη δύο αιτημάτων του για υφ΄ όρον απόλυση. Σήμερα έχει χάσει πάνω από το 21% του σωματικού βάρους του και βρίσκεται φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας σε πλήρη απομόνωση και χωρίς να επιτρέπεται ακόμη και στην προσωπική ιατρό του να τον εξετάσει, τη στιγμή που η ζωή του πλέον βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο» υπενθυμίζουν οι νομικοί που συνυπογράφουν την δήλωση. 

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζουν πως πρόκειται για «ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ιδιαίτερου καθεστώτος εξαίρεσης από τα στοιχειώδη δικαιώματα που το κράτος και οι μηχανισμοί του επιφυλάσσουν στους κρατούμενους που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο και εκπροσωπούν μια αντίστοιχη ιδεολογία».

«Θα το ξαναπούμε για ακόμη μια φορά και θα το επαναλάβουμε όσες φορές και αν χρειαστεί: το κράτος δεν επιτρέπεται να ποινικοποιεί την ιδεολογία των κρατουμένων, να ποινικοποιεί το φρόνημά τους και να εφαρμόζει επιλέκτικά τον νόμο» καταλήγουν οι νομικοί, υπογραμμίζοντας πως «η απεργία πείνας και η διακινδύνευση της ίδιας τους της ζωής αποτελεί το ύστατο μέσο που διαθέτουν οι κρατούμενοι/ες για να ακουστούν και να αποκτήσουν ορατότητα μέσα στη συνθήκη στέρησης της ελευθερίας που τους έχει επιβληθεί».

*Φόρμα συλλογής υπογραφών δικηγόρων και νομικών: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdHVvPeezOfD…/viewform

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα