ΑΘΗΝΑ
07:56
|
25.04.2024
Ορατό το ενδεχόμενο ακραίας ανόδου της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας στην Ευρώπη, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη ανησυχία σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα που πλήττει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη εξέφρασε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο ακραίας ανόδου της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ. 

«Τα ακραία θερμικά φαινόμενα συμβαίνουν στο πλαίσιο της φυσικής κλιματικής διακύμανσης λόγω των αλλαγών στα παγκόσμια καιρικά πρότυπα» σημειώνει το Μετεωρολογικό Γραφείο της Βρετανίας (MetOffice), υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα πως «η αύξηση της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασης αυτών των φαινομένων τις τελευταίες δεκαετίες συνδέεται σαφώς με την παρατηρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και μπορεί να αποδοθεί στην ανθρώπινη δραστηριότητα»

«Ελπίζαμε ότι δεν θα φτάναμε σε αυτή την κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά προβλέπουμε μεγαλύτερους από 40°C στη Βρετανία. Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώσαμε ότι η πιθανότητα εξαιρετικά θερμών ημερών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του αιώνα, με τις πιο ακραίες θερμοκρασίες να αναμένεται να παρατηρηθούν στη νοτιοανατολική Αγγλία» δήλωσε ο υπεύθυνος για την απόδοση του κλίματος στο MetOffice, Νίκος Χρηστίδης. 

«Οι πιθανότητες να δούμε ημέρες με 40°C στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να είναι έως και 10 φορές αυξημένες στο σημερινό κλίμα από ό,τι σε ένα φυσικό κλίμα που δεν επηρεάζεται από την ανθρώπινη επίδραση. Η πιθανότητα υπέρβασης των 40°C οπουδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα δεδομένο έτος αυξάνεται επίσης ραγδαία και, ακόμη και με τις τρέχουσες δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών, τέτοια ακραία φαινόμενα θα μπορούσαν να λαμβάνουν χώρα κάθε 15 χρόνια στο κλίμα του 2100» σημείωσε ο ίδιος.

Βασικές συστάσεις του MetOffice για την προστασία από τον καύσωνα:

  • Να προσέχετε όσους μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρηθούν δροσεροί και ενυδατωμένοι. Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις και όσοι ζουν μόνοι τους διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.
  • Εάν ζείτε μόνοι, ζητήστε από έναν συγγενή ή φίλο να σας τηλεφωνήσει για να ελέγξει ότι δεν αντιμετωπίζετε δυσκολίες σε περιόδους ακραίας ζέστης.
  • Μείνετε δροσεροί σε εσωτερικούς χώρους: Κλείστε τις κουρτίνες στα δωμάτια που τα βλέπει ο ήλιος για να διατηρείτε τους εσωτερικούς χώρους πιο δροσερούς και να θυμάστε ότι μπορεί να είναι πιο δροσερό έξω από ό,τι μέσα στο σπίτι.
  • Αν βγείτε σε εξωτερικούς χώρους, χρησιμοποιήστε τους δροσερούς χώρους με προσοχή.
  • Πίνετε άφθονα υγρά και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
  • Μην αφήνετε ποτέ κανέναν σε κλειστό, σταθμευμένο όχημα, ιδίως βρέφη, μικρά παιδιά ή ζώα.
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε τον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., όταν οι ακτίνες UV είναι ισχυρότερες.
  • Περπατήστε στη σκιά, εφαρμόστε αντηλιακό και φορέστε καπέλο με φαρδύ γείσο, αν πρέπει να βγείτε έξω στη ζέστη.
  • Αποφύγετε τη σωματική άσκηση τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό, αν ταξιδεύετε.
  • Ελέγξτε την τελευταία πρόγνωση καιρού και τις προειδοποιήσεις θερμοκρασίας – μπορείτε να τις βρείτε στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, την εφαρμογή για κινητά ή τον ιστότοπο.
  • Κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, το κολύμπι μπορεί να προσφέρει μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση. Σε περίπτωση που πάτε στη θάλασσα για να δροσιστείτε, προσέξτε και ακολουθήστε τις τοπικές συμβουλές ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα