ΑΘΗΝΑ
03:42
|
13.05.2024
Ανησυχία για τη διαρροή μυστηριώδους λευκής σκόνης. Κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην περιοχή όπου κατέπεσε το μεταγωγικό αεροσκάφος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νεκρά είναι όλα τα μέλη του πληρώματος του Antonov (An-12), που συνετρίβη στην αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα. «Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Η πτώση του αεροσκάφους σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (16/7), κοντά στο Παλαιοχώρι Καβάλας, όπως επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αστυνομικές πηγές της περιοχής. Το αεροσκάφος κατέπεσε ανάμεσα στα χωριά Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλα.

Πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφέρουν ότι ο πιλότος του Antonov An-12 ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον ένα κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Το An-12 κατά τις ως τώρα πληροφορίες ήταν ουκρανικό και εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο της Ουκρανίας  στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ ο τελικός προορισμό του αεροσκάφους με το 8μελές πλήρωμα ήταν το Μπαγκλαντές. Ο κ. Σαμπλούκ  παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από τα drone που πετούν πάνω από την περιοχή. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος. Ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo δήλωσε ότι είναι νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Κώστας Τσάκαλος, τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα συνεργεία που θα επιχειρήσουν εντός της περιοχής.   

Οι έρευνες της Πυροσβεστικής και των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας στο σημείο όπου χθες το βράδυ κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov, δηλαδή στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της Ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης,του ΕΚΑΒ αλλά και η επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων παραμένουν στο σημείο. Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Στην περιοχή επίσης βρίσκονται μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής) ‘Αμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

Στην περιοχή του αεροπορικού δυστυχήματος στην Καβάλα, μεταβαίνουν επίσης άμεσα επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από εντολή του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα. Το κλιμάκιο των επιθεωρητών πρόκειται να διαπιστώσει εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από το φορτίο του Antonov.

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Εκφράζονται φόβοι για την επικινδυνότητά του φορτίου του αεροσκάφους, καθώς δεν είναι ακόμα σαφές το τι ακριβώς πυρομαχικά μετέφερε, μόνον ότι ζύγιζε 12 τόνους. Η ΥΠΑ αναμένει σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας.

Όπως δήλωσε στο OPEN ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, λόγω των πυρομαχικών που βρίσκονται διάσπαρτα στο σημείο, ενδέχεται να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων λόγω φόβων για εκρήξεις. Μάρτυρες επίσης έχουν αναφέρει ότι αμέσως μετά την μεγάλη έκρηξη κάτοικοι ένιωσαν κάτι να τους καίει την γλώσσα. Οι ειδικοί συνιστούν να μην εκτεθεί κανείς στην ατμόσφαιρα.

Την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό  αεροσκάφος εξέφρασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας  και Θράκης Χρήστος Μέτιος πριν από λίγη ώρα.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι περιμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο το πολεμικό υλικό  που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.
«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

Αποχώρησε από το σημείο του δυστυχήματος χωρίς να κάνει δηλώσεις ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη

Καμία δήλωση δεν θέλησε να κάνει ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Βαντίμ Σαμπλούκ (Vadym Sabluk) κατά την αποχώρηση του από το σημείο, όπου χθες το βράδυ κατέπεσε το αεροσκάφος.

Ο Ουκρανός γενικός πρόξενος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για την εξέλιξη των ερευνών και ενημέρωσε ο ίδιος, με τη σειρά του, για την ταυτότητα των οχτώ μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους- όλοι ουκρανικής καταγωγής.

Παραγγελία του Εισαγγελέα του ΑΠ για εποπτεία των ερευνών και των ανακρίσεων για την συντριβή από τον εισαγγελέα Εφετών Θράκης

Με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων, που θα διεξαχθούν σχετικά με τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους.

Δήμαρχος Παγγαίου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με ανακοίνωση του πριν από λίγο απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Πάντως, οι τοπικές αρχές βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης του εδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και θα ελέγξει την άσπρη σκόνη που υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της.

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ για το αεροπορικό δυστύχημα

Βαθιά θλίψη για τη συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους στη Βόρεια Ελλάδα, κοντά στην Καβάλα, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των 8 μελών του πληρώματος από την Ουκρανία που έχασαν τραγικά τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Στους 143 οι νεκροι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα