Oι επικίνδυνοι παραλογισμοί δεν έχουν τέλος, αναπόφευκτες συνέπειες του νέου Ψυχρού (και μερικώς θερμού) Πολέμου που ξεκίνησε η Δύση απαντώντας στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Τα μέτρα που ελήφθησαν κατά της Ρωσίας και οι δικές της αντιδράσεις σε αυτά, προκαλούν ήδη μείζονα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση όλου του κόσμου, περιλαμβανομένων και των χωρών που τα υιοθέτησαν, οδηγούν σε περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε Ανατολή και Δύση και σε δηλητηρίαση του διεθνούς πολιτικού κλίματος. Αργά, αλλά σταθερά, η ανθρωπότητα πάει από το κακό στο χειρότερο. H κατάσταση θα εξακολουθήσει να χειροτερεύει, εκτός αν ξεσηκωθούν εγκαίρως οι λαοί εναντίον των πολιτικών που εφαρμόζονται.
Μπορεί κάποιος να αντιτάξει βέβαια ότι αυτά τα μέτρα ήταν απαραίτητα για να αντιδράσει η Δύση στην ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Ακόμα κι αν δεχτούμε έναν τέτοιο ισχυρισμό (δεν είναι πολλοί σήμερα οι κανονικοί και στοιχειωδώς ενημερωμένοι άνθρωποι που θα τον δεχτούν, χωρίς να έχουν κάποιο προσωπικό συμφέρον να το κάνουν), δεν είναι βέβαια δυνατό να υποστηρίζει κάποιος στα σοβαρά ότι θα ανατινάξει όλο τον πλανήτη για το Ουκρανικό, καταδικάζοντας άμεσα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε θάνατο από πείνα και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Με την ίδια λογική θα έπρεπε η Δύση να κηρύξει τον πόλεμο στην ΕΣΣΔ όταν επενέβη στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία, ή η Ρωσία, γιατί όχι, να εξοπλίσει τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τις άλλες χώρες που βομβάρδισε, διαμέλισε και ισοπέδωσε η τόσο πονόψυχη για τους Ουκρανούς Ατλαντική Συμμαχία. Και θα έπρεπε προ πολλού να έχουν εκδιωχθεί τα τουρκικά στρατεύματα από το έδαφος της Κύπρου και τα ισραηλινά από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά.
O Mακρόν καταργεί τον Κώδικα Περιβάλλοντος
Ας πάμε όμως τώρα να δούμε μια από τις επιπτώσεις αυτής της ιστορίας.
Στη Γαλλία, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί γιατί η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται ένα νομοσχέδιο για την «αγοραστική δύναμη», προκειμένου να περάσει από το παράθυρο, ρυθμίσεις που καταργούν σημαντικό μέρος των διατάξεων προστασίας του περιβάλλοντος, με σκοπό (ή πρόσχημα) να επιταχύνει την κατασκευή εγκαταστάσεων εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Χάβρη της Βρετάνης. Κυρίως, οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή εξαιρετικά ρυπογόνου αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου και δευτερευόντως αερίου από το Κατάρ.
Για να πάρετε ένα μέτρο του πού ακριβώς βρισκόμαστε, η Γαλλία είναι μια χώρα που έχει απαγορεύσει, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, όχι μόνο την εξόρυξη του εξαιρετικά ρυπαντικού σχιστολιθικού αερίου, αλλά ακόμα και τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων του. Τώρα, η ίδια χώρα, θέλει να εισάγει αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο!
Στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση προτείνει να παρακαμφθεί ο γαλλικός Κώδικας Περιβάλλοντος στην περίπτωση των νέων εγκαταστάσεων για το LNG. Έτσι θα αποφευχθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενδεχόμενων κινδύνων από τη διοχέτευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και από τις τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο λιμάνι της Χάβρης, ένα από τα σημαντικότερα της Γαλλίας, ενώ θα απαλλαγούν οι εργολάβοι από το κόστος αποζημιώσεων για τη βλάβη στη βιοποικιλότητα που μπορούν να προκαλέσουν οι νέες εγκαταστάσεις. Θα παρακαμφθεί επίσης η αναγκαστική διαδικασία διαβούλευσης με τους πολίτες.
Όλα αυτά δικαιολογούνται από την ανάγκη επείγουσας απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο (και εξάρτησης από το αμερικανικό). Η Γαλλία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να ετοιμαστεί για μια «οικονομία πολέμου», που σημαίνει, εκτός των άλλων, κατάργηση κάθε προστασίας του περιβάλλοντος.
Υποτάξτε την Ευρώπη στις ΗΠΑ
Στην πραγματικότητα, βέβαια, έχει κανείς την εντύπωση ότι πρόκειται για μια μακροχρόνια αμερικανική στρατηγική που αποσκοπεί (α) στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, τμήμα της γενικότερης στρατηγικής υποδούλωσής της στους Αμερικανούς και το παγκόσμιο χρήμα, και (β) στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών πολυεθνικών ορυκτών καυσίμων. Μια στρατηγική βέβαια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και προς την πράσινη ρητορεία των δυτικών ηγετών.
Αυτό μοιάζει να επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το σχέδιο ενός πρώτου τέρμιναλ στη Δουνκέρκη εμφανίστηκε ήδη πολλά χρόνια πριν επί Σαρκοζί, του προέδρου που ξαναέβαλε τη Γαλλία στο ΝΑΤΟ και πρωτοστάτησε στην ισοπέδωση της Λιβύης για λογαριασμό των αμερικανο-ισραηλινών εξτρεμιστών. Οι Γάλλοι οικολόγοι το είχαν μάλιστα τότε χαρακτηρίσει «ωρολογιακή βόμβα».
Η ουκρανική κρίση έδωσε την ευκαιρία να βγουν από το συρτάρι όλα αυτά τα σχέδια, τόσο τα ενεργειακά, όσο και αυτά που αφορούν την αύξηση των δαπανών του ΝΑΤΟ και την αντικατάσταση ευρωπαϊκών με αμερικανικά όπλα στους στρατούς του. Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν είναι μόνο πόλεμος κατά της Ρωσίας, είναι επίσης, εμμέσως πλην σαφώς και πόλεμος κατά της Ευρώπης, όπως και πόλεμος κατά του φυσικού περιβάλλοντος.
Δώρα στους Αμερικανούς
Οι ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση Μακρόν είναι ένα μεγάλο δώρο στις εταιρείες Total Énergies και Engie, που απαλλάσσονται από κάθε περιβαλλοντικό περιορισμό, αλλά και μια τεράστια ώθηση προς τη χρήση ορυκτών καυσίμων (αυτών δηλαδή που απειλούν με υπερθέρμανση τον πλανήτη και με εξαφάνιση την ανθρωπότητα), υποστηρίζουν οι Γάλλοι «Φίλοι της Γης» (Les Amis de la Terre).
Ειρήσθω εν παρόδω, το σχιστολιθικό αμερικανικό αέριο είναι και πανάκριβο, πολλές φορές πιο ακριβό από το αέριο που χρησιμοποιούσαμε έως τώρα. Είναι ο φόρος υποτέλειας της Ευρώπης προς την Αμερική, που τον πληρώνετε, εσείς και εγώ, στον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας…
Εξαιρετικά ρυπογόνες και επικίνδυνες εγκαταστάσεις
Οι αγωνιστές για το περιβάλλον τονίζουν ότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις προστασίας του περιβάλλοντος, που θέλει τώρα να παρακάμψει η γαλλική κυβέρνηση, δεν είναι ασφαλώς άχρηστες «πολυτέλειες». Οι εγκαταστάσεις του LNG είναι εξαιρετικά ευαίσθητες και επικίνδυνες. Το LNG είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και πολλά ατυχήματα έχουν σημειωθεί στο παρελθόν. Το 2004 π.χ. ένα ατύχημα σε τέρμιναλ στην Αλγερία προκάλεσε τον θάνατο 27 και τον τραυματισμό 74 ανθρώπων. Τον περασμένο Ιούνιο, μια πυρκαγιά σε ένα αμερικανικό τέρμιναλ στο Τέξας οδήγησε στο κλείσιμό του επί πολλές εβδομάδες και απείλησε τον εφοδιασμό της Ευρώπης.
Πολλά ατυχήματα έγιναν και στην Ευρώπη. Το 2021 στο Σαιν-Ναζαίρ, η τροφοδοσία του δικτύου σταμάτησε σε συνέχεια των διαρροών αερίου σε ένα τέρμιναλ. Οι διαρροές μεθανίου είναι συχνές και επιβαρυντικές για το περιβάλλον (να σημειώσουμε ότι το μεθάνιο είναι ένα από τα πιο επιβαρυντικά αέρια θερμοκηπίου, με πολύ μεγαλύτερη συμβολή στο φαινόμενο από το διοξείδιο του άνθρακα CO2). Οι διαρροές LNG είναι συνήθεις σε όλη τη διαδρομή του αερίου, από την εξόρυξη στην άφιξη στον τόπο κατανάλωσης και φτάνουν το 6% της συνολικής ποσότητας.
«Οι υποδομές αυτές προκαλούν διάφορους κινδύνους τόσο στο υγειονομικό, όσο και στο επίπεδο της μόλυνσης», υπογράμμισε η Λορέτ Φιλιπό, υπεύθυνη της καμπάνιας για τα θέματα υγροποιημένου αερίου των «Φίλων της Γης». Είναι σημαντικό να μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτούς τους κινδύνους. Οι περιβαλλοντικές νόρμες δεν υπάρχουν άνευ λόγου. Επιπλέον, επιτρέπουν την υποβολή προσφυγών κατά αυτών των σχεδίων και εισάγουν ένα ελάχιστο δημοκρατίας για μην επιβληθούν αυτά τα σχέδια στους πολίτες χωρίς καμιά συζήτηση».
Σημειωτέον ότι αυτές οι μέθοδοι διοικητικής παράκαμψης της νομοθεσίας δεν αφορούν μόνο την ενεργειακή κρίση, αλλά αρχίζουν και γενικεύονται σε όλη την Ευρώπη, οι περισσότερες κυβερνήσεις της οποίας έχουν γίνει απλά εκτελεστικά εργαλεία του μεγάλου κεφαλαίου (και του ΝΑΤΟ).
Ήδη από την προηγούμενη θητεία του Μακρόν, η νυν υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Παννιέ-Ρινασέ προωθούσε την ανάπτυξη βιομηχανικών περιοχών με «το κλειδί στο χέρι», για τις οποίες δεν θα ίσχυαν πολλές από τις διατάξεις προστασίας του περιβάλλοντος.
«Η εκτελεστική εξουσία προσπαθεί να παρατείνει με τεχνητό τρόπο το ενεργειακό μας μεθύσι και την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Ο κρατικός μηχανισμός κυριαρχείται από πανικό και ανικανότητα πρόβλεψης των συνεπειών της παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και γαλλικής ενεργειακής κρίσης», ήταν το σχόλιο του οικονομολόγου Μαξίμ Κομπ.
Με το σχέδιο του τέρμιναλ LNG, η κυβέρνηση εγκλωβίζει τη Γαλλία στην κατανάλωσή του και «νομιμοποιεί» τρόπον τινά τα συμβόλαια με δύο ελάχιστα «οικολογικές» αμερικανικές εταιρείες, την Cheniere και τη NextDecade.
Κολοσσιαία η ρύπανση από το LNG
Η ρύπανση από το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG είναι κολοσσιαία, με συμμετοχή στην υπερθέρμανση του πλανήτη 2,5 φορές μεγαλύτερη από το αέριο που μεταφέρεται με αγωγούς, σύμφωνα με μια περσινή συγκριτική μελέτη. Αν βέβαια το υγροποιημένο είναι και σχιστολιθικό, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Την ίδια μέρα που η γαλλική κυβέρνηση κατέθετε αυτές τις τροπολογίες, η πρωθυπουργός Ελισαμπέτ Μπορν δήλωνε στις προγραμματικές δηλώσεις της ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την έξοδο της Γαλλίας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και οι ευρωβουλευτές της ψήφιζαν υπέρ της συμπερίληψης του φυσικού αερίου, που είναι ορυκτό καύσιμο, στα πράσινα καύσιμα. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τρέλα και φοβερές αντιφάσεις, αν τους παίρναμε στα σοβαρά. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για φοβερό δούλεμα, ήταν το σχόλιο του Φρανσουά Σαρτιέ της Greenpeace.
Υ.Γ.: Ευτυχώς που δεν ζούμε στη Γαλλία, αλλά στην Ελλάδα. Εδώ αυτά τα προβλήματα δεν μας πονοκεφαλιάζουν, τα έχουμε λύσει προ πολλού. Πώς; Μη συζητώντας τα. Κάνουμε ότι μας λένε οι μεγάλες εταιρείες και η αμερικανική πρεσβεία. Δύο δυνάμεις που δεν φαίνεται να θέλει να μπει στο δρόμο τους ιδιαιτέρως ούτε και μια αντιπολίτευση που αποφεύγει εξάλλου και την πολλή μελέτη για τα προβλήματα της χώρας. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.