ΑΘΗΝΑ
08:21
|
19.04.2024
Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε σήμερα στην Ινδία η ψηφοφορία για την εκλογή του 15ου προέδρου της χώρας, με την πολιτικό Ντρουπάντι Μουρμού, η οποία ανήκει σε μια περιθωριοποιημένη φυλετική κοινότητα της Ινδίας, να είναι το φαβορί για το αξίωμα.

Η Ντρουπάντι Μουρμού, από τη φυλή Σανθάλ, έχει προταθεί από το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για την σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική θέση.

Εάν εκλεγεί, θα είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος και η πρώτη πρόεδρος της Ινδίας που ανήκει σε φυλετική κοινότητα. Ο εν ενεργεία πρόεδρος, Ραμ Ναθ Κοβίνντ, είναι ο δεύτερος πρόεδρος της χώρας από την κοινότητα των Ντάλιτ, γνωστών και ως «ανέγγιχτων», τον πυθμένα του ινδουιστικού συστήματος των καστών.

Η Μουρμού, 64 ετών, ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα στην ανατολική πολιτεία της Ορίσα πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Κατείχε υπουργικές θέσεις στην πολιτειακή κυβέρνηση και διετέλεσε κυβερνήτης της γειτονικής πολιτείας Τζαρκάντ.

Η Μουρμού «έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία της κοινωνίας και στην ενδυνάμωση των φτωχών, των καταπιεσμένων, καθώς και των περιθωριοποιημένων», έγραψε ο Μόντι στο Twitter μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

Ο κύριος αντίπαλός της για την προεδρία είναι ο βετεράνος πολιτικός Γιασουάντ Σίνα, πρώην μέλος του BJP και πρώην υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος έχει την υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Σίνα είναι πλέον σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του Μόντι και έγραψε στο Twitter το Σαββατοκύριακο: «Φέτος οι προεδρικές εκλογές δεν είναι μια αναμέτρηση μεταξύ δύο ατόμων αλλά δύο ιδεολογιών. Μόνο η μία πλευρά θέλει να προστατεύσει τις διατάξεις και τις αξίες που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμά μας».

Ο πρόεδρος της Ινδίας επιλέγεται από σχεδόν 5.000 εκλεγμένα μέλη τόσο των σωμάτων του κοινοβουλίου όσο και των περιφερειακών νομοθετικών σωμάτων σε όλη τη χώρα. Κάθε μία από τις ψήφους τους σταθμίζεται ανάλογα με το μέγεθος της εκλογικής τους περιφέρειας και κατατάσσει τους υποψηφίους σε σειρά προτίμησης.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει υποστήριξη άνω του 50%, ο υποψήφιος με την χαμηλότερη βαθμολογία αποκλείεται και οι ψήφοι του ανακατανέμονται μέχρι κάποιος να φτάσει στο 50%.

Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας ασκεί την εκτελεστική εξουσία στη χώρα, ωστόσο ο πρόεδρος μπορεί να στείλει νομοσχέδια πίσω στο κοινοβούλιο για επανεξέταση. Ο πρόεδρος διαδραματίζει επίσης καθοδηγητικό ρόλο στη διαδικασία σχηματισμού κυβερνήσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα