ΑΘΗΝΑ
13:05
|
04.05.2024
Η ανακοίνωση έρχεται αφότου ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν είναι τεχνικά ικανό να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση για μια τέτοια επιλογή, δήλωσε ο Καμάλ Χαραζί, ανώτερος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ. «Σε λίγες μέρες μπορέσαμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο έως και 60% και μπορούμε εύκολα να παράγουμε 90% εμπλουτισμένο ουράνιο», δήλωσε ο Χαραζί στο ειδησεογραφικό μέσο Al Jazeera.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η δέσμευση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Μπάιντεν στο Ισραήλ, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την συνεχιζόμενη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων, η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε «να μην επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο», επιβεβαιώνοντας ότι «είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα στοιχεία της εθνικής του δύναμης για να διασφαλίσει αυτό το αποτέλεσμα», σύμφωνα με την δήλωση.

Ενώ το Ιράν έχει από καιρό ισχυριστεί ότι δεν είχε επιδιώξει ποτέ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, η χώρα έχει αυξήσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια. Η σταδιακή επέκταση του πυρηνικού προγράμματος ακολούθησε την κίνηση του 2018 του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσυρθεί μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν.

Έκτοτε, η συμφωνία ορόσημο, επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, με την Ουάσινγκτον να επιβάλλει κυρώσεις στην Τεχεράνη. Το Ιράν, με την σειρά του, ανέστειλε σταδιακά τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του JCPOA, εγκαθιστώντας νέο εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου και ενισχύοντας την παραγωγή του ραδιενεργού υλικού.

Οι προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, με τις ΗΠΑ και το Ιράν να ανταλλάσσουν επανειλημμένα ευθύνες για την έλλειψη προόδου. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι είναι ευθύνη της Ουάσινγκτον να επιστρέψει στην αρχική συμφωνία και να άρει πλήρως τις κυρώσεις, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν εγείρει νέα αιτήματα κατά την διάρκεια των συνομιλιών του JCPOA.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα