ΑΘΗΝΑ
17:40
|
26.04.2024
Στα ύψη και ο πληθωρισμός της Νέας Ζηλανδίας, σε τιμές που αγγίζουν το ρεκόρ τριών δεκαετιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τιμές-ρεκόρ τριών δεκαετιών παρουσιάζουν οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων και στη Νέα Ζηλανδία, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και με αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική μιας άνευ προηγουμένου αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επερχόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) ανέβηκε στο 7,3% το δεύτερο τρίμηνο, παρουσιάζοντας ραγδαία άνοδο από το 6,9% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ πλησιάζει το ποσοστό-ρεκόρ του Ιουνίου του 1990, όταν οι τιμές έφτασαν στο 7,6%, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας σε δήλωση τη Δευτέρα.

Ο δείκτης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,7% σε τριμηνιαία βάση, ελαφρώς πιο μειωμένη από την άνοδο 1,8% το πρώτο τρίμηνο. Οι τιμές του πληθωρισμού ήταν πάνω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι έκαναν λόγο για άνοδο ποσοστού του 1,5% για το τρίμηνο και ετήσιο κέρδος 7,1%.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας εκτοξεύτηκε στο 0,5% και το διετές επιτόκιο ανταλλαγής αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,15% μετά τα στοιχεία, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Αύγουστο.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Αποθεματική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ) θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, αλλά ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός έχει πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες η τράπεζα να ακολουθήσει τις παγκόσμιες πολιτικές στην επίτευξη υπερμεγέθους αύξησης.

Οι τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας αγωνίζονται για να προλάβουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό, ο οποίος οφείλεται στους περιορισμούς της προσφοράς που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την πανδημία.

Η Westpac Bank ανέφερε σε σημείωμα ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών καταναλωτή οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων, της βενζίνης και της στέγασης, αν και σημείωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει ευρεία βάση.

«Οι πιέσεις των τιμών «βράζουν» κάθε γωνιά της οικονομίας», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός και ο αντίκτυπος που είχε σε νοικοκυριά στη Νέα Ζηλανδία έχουν γίνει πολιτικό ζήτημα.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έλαβε κάποιες δράσεις την Κυριακή για να αντισταθμίσει ορισμένες από τις πληθωριστικές πιέσεις, επεκτείνοντας τις διάφορες διακοπές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τα τέλη χρήσης των οδών και τους ναύλους των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για την θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα