ΑΘΗΝΑ
03:38
|
03.05.2024
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για μείωση του ΑΕΠ και ύφεση, ενώ ο επικεφαλής της ΔΥΕ χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις προσπάθειες της ΕΕ να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα μείωνε το ΑΕΠ στις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και 6% και θα τις έστελνε σε ύφεση, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εν μέσω εικασιών ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα κρατήσει κλειστό τον αγωγό Nord Stream 1 μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης αργότερα αυτή την εβδομάδα, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, των περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και του αντίκτυπου στην ανάπτυξη.

Το ταμείο με έδρα την Ουάσινγκτον ανέφερε την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία ως τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδέχεται να υποφέρουν περισσότερο, ωστόσο δήλωσε ότι η Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστρία θα υποστούν επίσης σημαντικές επιπτώσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,6% φέτος και θα ανακοινώσει περαιτέρω υποβάθμιση αργότερα αυτό το μήνα.

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πιο αισιόδοξες, καθώς σύμφωνα με αυτές η οικονομία της ΕΕ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 1,5% του ΑΕΠ σε περίπτωση της διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έγκαιρη δράση θα περιορίσει την οικονομική ζημία σε περίπτωση πλήρους διακοπής από το ρωσικό φυσικό αέριο στο 0,4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Διενθούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποίησε εχθές πως οι προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετές για να περάσουν τον χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, προτρέποντας σε άμεσες προσπάθειες για την μείωση της ζήτησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα