ΑΘΗΝΑ
14:53
|
20.04.2024
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ξεκίνησαν σήμερα μία νέα μακρά διαδικασία για τα Σκόπια και τα Τίρανα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από πολλές αντιπαραθέσεις, πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις και παζάρια ανάμεσα στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία που οδήγησαν την Κυριακή στην υπογραφή του διμερούς Πρωτοκόλλου Καλής Γειτονίας, ξεκίνησε σήμερα η έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμιτάρ Κοβάσεφσκι, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία υποστήριξε πως πρόκειται για μία «ιστορική στιγμή».

Εξήρε την έκβαση διαπραγματεύσεων που οδήγησαν όπως ανέφερε «σε μεταρρυθμίσεις για την έννομη τάξη και την καταπολέμηση της διαφθοράς» από Σκόπια και Τίρανα πλέκοντας το εγκώμιο της ηγεσίας αμφοτέρων χωρών για «την επιτυχία» τους.

«Οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας δεν εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις μόνον για να μπουν στην ΕΕ αλλά γιατί είναι καλές για τις χώρες σας και ήδη αποδίδουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους λαούς σας» πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Βόρεια Μακεδονία έγινε υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ το 2005 ενώ η Αλβανία το 2014.

Η έναρξη διαπραγματεύσεων είχε παγώσει από το 2020 λόγω ιστορικών, γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών ανάμεσα σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία. Μετά τη μεσολάβηση της Γαλλίας, οι κυβερνήσεις σε Σκόπια και Σόφια υπέγραψαν στις 17 Ιουλίου 2022 Πρωτόκολλο Καλής Γειτονίας ανοίγοντας το δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα