ΑΘΗΝΑ
10:01
|
04.05.2024
Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ευρώπη τις τελευταίες έξι εβδομάδες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% όλων των λοιμώξεων παγκοσμίως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν τριπλασιαστεί σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες έξι εβδομάδες, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50% όλων των λοιμώξεων παγκοσμίως, ενώ τα ποσοστά νοσηλείας έχουν επίσης διπλασιαστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε, περιέγραψε σήμερα τον κορονοϊό ως «μια δυσάρεστη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια» που οι άνθρωποι δεν πρέπει να υποτιμούν, προσθέτοντας ότι οι υπερ-μολυσματικές υποπαραλλαγές της όμικρον οδηγούν σε νέα κύματα ασθενειών σε ολόκληρη την ήπειρο και ότι οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασθένειας του κορονοϊού.

«Με την αύξηση των κρουσμάτων, βλέπουμε επίσης αύξηση των νοσηλειών, οι οποίες πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες», δήλωσε ο Κλούγκε. «Αυτή η πρόβλεψη παρουσιάζει μια τεράστια πρόκληση για το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας στη μία χώρα μετά την άλλη, ήδη υπό τεράστια πίεση για την αντιμετώπιση αδυσώπητων κρίσεων από το 2020». Παρά την αύξηση των νοσηλειών, συμπλήρωσε, οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής «σχετικά χαμηλές».

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε σήμερα την φθινοπωρινή στρατηγική του για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στην οποία ζήτησε μια δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου για όσους είναι ηλικίας πέντε ετών και άνω με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, προωθώντας την χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τον καλύτερο αερισμό σε σχολεία, γραφεία και άλλους χώρους.

Ο Κλούγκε είπε ότι οι χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου βιώνουν επί του παρόντος μια πολύ ενεργή περίοδο γρίπης που, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας. «Είναι πιθανό να δούμε ένα παρόμοιο σενάριο στο Βόρειο Ημισφαίριο», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι η αυξημένη πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος στις επιχειρήσεις, τα ταξίδια και τα σχολεία.

Προέτρεψε επίσης τους ανθρώπους να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις, ακόμη και σε χώρες όπου οι αρχές έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό. «Όλοι γνωρίζουμε τα εργαλεία που έχουμε για να διατηρήσουμε τους εαυτούς μας ασφαλείς, να αξιολογήσουμε το επίπεδο κινδύνου μας και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους άλλους εάν μολυνθούμε», ανέφερε ο Κλούγκε. «Ακριβώς επειδή μια μάσκα δεν είναι υποχρεωτική δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόλος: Φωτιά το πρωί σε δασική έκταση στο Πήλιο

Αναβλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Τέξας: Συγκρούσεις μεταξύ πολιτειακής αρχής και διαδηλωτών λόγω Παλαιστίνης

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα