ΑΘΗΝΑ
02:52
|
03.05.2024
Μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, «ναι» επί της αρχής ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ένα νομοσχέδιο «διασφάλισης των δικαιωμάτων της γυναίκας» σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. «Ναι», επί της αρχής, ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», το ΚΚΕ ψήφισε «κατά», η Ελληνική Λύση «παρών» και το ΜέΡΑ25 «κατά».

Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου προβλέπεται:

• Αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από την ηλικία των 50 ετών στα 54 έτη, καθώς και η χορήγηση ειδικής άδειας για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών μέχρι 54 ετών.

• Δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους, και η κατάργηση του ανώτατου ορίου των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της.

• Το δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς τη συναίνεση του ή της συζύγου ή του μέρους με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή του συντρόφου του, καθώς και για ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης ή λήξης της ελεύθερης ένωσής του.

• Η ρητή πρόβλεψη ότι η διάθεση γεννητικού υλικού για τη δημιουργία Τραπεζών Κρυοσυντήρησης ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών κατά τον χρόνο της διάθεσης δεν αποτελεί απαγορευμένη διάθεση.

• Η δυνατότητα λήψης και κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού δότη ή δότριας από Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών τη δεδομένη χρονική περίοδο.

• Η δυνατότητα του δότη ή της δότριας να αποφασίζουν για την ανωνυμία τους.

• Η ίδρυση Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση ατόμων θετικών στον ιό HIV.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κάνει λόγο για νομοσχέδιο που «προέκυψε μέσα από μια μονομερή διαβούλευση με τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και με τις Τράπεζες Κρυοσυντήρησης, όχι με επιστημονικούς φορείς, με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και την Επιτροπή Βιοηθικής, «καθιστώντας απολύτως προφανές και σαφές ότι η επισπεύδουσα δύναμη για τη νομοθέτηση αυτή είναι τα ιδιωτικά κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επεσήμανε πως «Κυριαρχούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στον χώρο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που αντιμετωπίζουν την ανάγκη για μητρότητα ως μια ευκαιρία για παραπάνω κέρδη», προσθέτοντας ότι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προβλέπει πανάκριβες πράξεις αλλά και φάρμακα που απαιτούνται και που ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί δωρεάν μόνο τις τέσσερις πρώτες φορές.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη υποστήριξε ότι «Το νομοσχέδιο εισάγει μια άνευ προηγουμένου εμπορευματοποίηση στο ζήτημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», συμπληρώνοντας πως «Η κυβέρνηση, με το να αναθέτει τα πάντα στους ιδιώτες, δημιουργεί ένα πλαίσιο μεγάλης ανισότητας, όσοι και όσες δεν διαθέτουν χρήματα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Κυρίως όμως δημιουργείται μια νέα αγορά εκεί που δεν υπήρχε πριν, μια αγορά σχετική με την εμπορευματοποίηση των γονιμοποιημένων ωαρίων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα