ΑΘΗΝΑ
22:18
|
05.05.2024
Στελέχη των Δημοκρατικών συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές σε διαμαρτυρία υπέρ των αμβλώσεων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αρκετά εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών του Κογκρέσου συνελήφθησαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας υπέρ του δικαιώματος των αμβλώσεων μπροστά από το ανώτατο δικαστήριο, στον απόηχο της ιστορικής ανατροπής του Roe εναντίον Wade που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα.

Οι πολιτικοί συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ προτού προχωρήσουν στο κτίριο του δικαστηρίου, φωνάζοντας «τα σώματα μας, η επιλογή μας» και «δεν θα επιστρέψουμε».

Η ομάδα, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τις πολιτεύτριες των Δημοκρατικών, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, Ιλάν Ομάρ, Ρασίντα Τλάιμπ και Κόρι Μπους, στάθηκε κατά μήκος μιας διάβασης πεζών μπροστά από το δικαστήριο, το οποίο περιβάλλεται από ένα μεγάλο μαύρο φράχτη ώστε να μην είναι εύκολα προσβάσιμο σε διαδηλωτές.

Η ομάδα κάθισε στη μέση του δρόμου ως μια πράξη ειρηνικής πολιτικής ανυπακοής, την ώρα που μια διμοιρία αστυνομικών συγκεντρώθηκε γύρω της, μεταδίδοντας ένα προηχογραφημένο μήνυμα που αναγγέλλει επικείμενη σύλληψη για αποκλεισμό του δρόμου.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί άρχισαν να συλλαμβάνουν τους νομοθέτες, περνώντας τους χειροπέδες και οδηγώντας τους σε μια περιοχή που ήταν μακριά από το δρόμο.

Μια ζωντανή ροή της διαμαρτυρίας αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από το CPD Action, το κέντρο διαμαρτυρίας του Κέντρου για τη Λαϊκή Δημοκρατία, μια οργάνωση κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία συντόνιζε την άμεση δράση.

Η CPD Action είπε ότι 18 μέλη του Κογκρέσου συνελήφθησαν. Δεκαεπτά ήταν γυναίκες. Ο Άντι Λέβιν από το Μίσιγκαν ήταν ο μοναδικός βουλευτής ανάμεσά τους.

Ο Άντι Λέβιν, ο μοναδικός άνδρας βουλευτής των Δημοκρατικών που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, την ώρα που συλλαμβάνεται από τις αρχές.

Σε μια δήλωση, η Κάρολιν Μαλόνεϊ, Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη που επίσης συνελήφθη, είπε: «Έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια πολιτεία όπου τα αναπαραγωγικά δικαιώματα γίνονται σεβαστά και προστατεύονται – το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να βάλω το σώμα μου στη γραμμή για την 33 εκατομμύρια γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους».

Η Αναλίλια Μεχία, συνεκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Δράσης Λαϊκής Δημοκρατίας, είπε ότι η διαμαρτυρία «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες και [το ανώτατο δικαστήριο]: δεν θα υποχωρήσουμε.»

Η αντίδραση ενάντια στο ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο κυριαρχούν πλέον έξι συντηρητικοί δικαστές, συμπεριλαμβανομένων τριών που διορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, εντάθηκαν τον Μάιο όταν διέρρευσε ένα προσχέδιο της απόφασης για την ανατροπή του Roe εναντίον Wade. Αμέσως μετά, το δικαστήριο τοποθέτησε περιμετρικά του κτιρίου τον φράκτη ασφαλείας ύψους δύο μέτρων.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της επίσημης απόφασης, μαζικές διαδηλώσεις σάρωσαν τις ΗΠΑ από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πόλεων πολιτειών υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, όπως το Μιζούρι και το Τέξας.

Ο Τζο Μπάιντεν προώθησε και η Βουλή έκτοτε ψήφισε νομοσχέδια που προσφέρουν ομοσπονδιακή προστασία – αλλά αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικά εφόσον η Γερουσία είναι βέβαιο ότι θα απορρίψει τέτοια νομοθεσία και καθώς οι επιμέρους πολιτείες έχουν πλέον το δικαίωμα να υπαγορεύουν τη ρύθμιση των αμβλώσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα