ΑΘΗΝΑ
18:53
|
23.04.2024
Μάχες με τη φωτιά σε Πεντέλη, Γέρακα, Παλλήνη, Ανθούσα. Σοκ από την αυτοκτονία 84χρονου πυρόπληκτου. Δύο εγκαυματίες σε νοσοκομείο καμένα δεκάδες σπίτια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από νωρίς το πρωί στην Αττική εντάθηκαν οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών από αέρος και εδάφους με τον καιρό να μην είναι σύμμαχος στην αντιμετώπιση της νέας πύρινης λαίλαπας που αποτεφρώνει από χτες το απόγευμα (19/7) νέες δασικές εκτάσεις στην Πεντέλη και καταστρέφει την τοπική πανίδα και χλωρίδα και τη ζωή πολιτών που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί τα πιο σοβαρά μέτωπα φωτιάς αφορούσαν τις περιοχές Διώνη και Δασαμάρη, περιοχές δυτικά της Ανθούσας και κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος στο βόρειο τμήμα της.

 
Το πέταλο της φωτιάς στην Πεντέλη. Η Πυροσβεστική στην ενημέρωση στις 11:00 εμφανίζει στο χάρτη των πυρκαγιών 14 ενεργά μέτωπα

Από νωρίς σήμερα το πρωί ξεκίνησε η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής Οδού, τμήματα της οποίας είχαν κλείσει το βράδυ.

Οι οδηγοί που πρέπει να κινηθούν από την Αθήνα προς το λιμάνι της Ραφήνας θα πρέπει να κατευθυνθούν μέσω Σπάτων και Λούτσας. Οι οδηγοί από τη βόρεια Αττική που θέλουν να κατευθυνθούν προς Ραφήνα θα πρέπει να κινηθούν μέσω της λεωφόρου Διονύσου προς τη Νέα Μάκρη και στη συνέχεια τη Ραφήνα ή εναλλακτικά μέσω Αγίου Στεφάνου Μαραθώνα και Νέας Μάκρης.

Αυτοκτονία 84χρονου πυρόπληκτου

Τραγική περίπτωση μέσα στα αποκαΐδια είναι η περίπτωση ενός 84χρονου άνδρα  που αυτοκτόνησε με περίστροφο όταν είδε νωρίς σήμερα το πρωί, για τρίτη φορά στη ζωή του, το σπίτι του περικυκλωμένο από τις φλόγες σε περιοχή ανάμεσα σε Παλλήνη και Ανθούσα.

Ο ηλικιωμένος, είχε δει το σπίτι του να καίγεται άλλες δύο φορές από πυρκαγιές το 1995 και το 2009 και δεν άντεξε να υποστεί ξανά το μαρτύριο στη Δύση της ζωής του.

5647144

Αποκαταστάθηκε η διαρροή φυσικού αερίου στην Παλλήνη

Για τη διαρροή φυσικού αερίου στον λόγο Έντισον στην Παλλήνη και τις συνεχείς εκρήξεις που ακολούθησαν η ΕΔΑ (Εταιρεία Διανομής Αερίου) Αττικής ενημέρωσε ότι μετά από επέμβαση τεχνικού κλιμακίου της εταιρείας της, σε συντονισμό με την Πυροσβεστική και το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, το συμβάν αντιμετωπίστηκε και απομονώθηκε πλήρως το σημείο. Η φωτιά στην περιοχή έχει σβήσει, σύμφωνα με την ΕΔΑ, και το σημείο είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Στο νοσοκομείο Γεννηματάς οι εγκαυματίες

Τρία άτομα (τα δύο με εγκαύματα το ένα με αναπνευστικά προβλήματα) από την περιοχή του Γέρακα και της Πεντέλης νοσηλεύονται από το βράδυ στο Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς.

Νοσοκομείο Γεννηματάς: Γιος ασθενούς επιτέθηκε σε γιατρούς και απειλούσε  ότι θα αυτοπυρποληθεί

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Νοσοκομείο, ο ένας εκ των τριών είναι ένας 54χρονος που προσήλθε μόνος του με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, από την πυρκαγιά στον Γέρακα. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάστασή του είναι σταθερή.

Από την περιοχή της Πεντέλης, 28χρονη προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή της στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” για πνευμονολογική εκτίμηση, λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο “Σωτηρία”.

Τέλος, 35χρονος προσήλθε με ΕΚΑΒ από την Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

Καημένη Αθήνα

«Καημένη Αθήνα. Πάλι φωτιές. Η θέα από το σπίτι μου το βράδυ. Οι σκέψεις μου είναι με τους πληγέντες και τους γενναίους άνδρες και γυναίκες που τα βάζουν με τις φλόγες».  Η ανάρτηση του πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα και τη Λευκωσία, Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν.

Οι δυσκολίες στη μάχη με τις πυρκαγιές

Στην ενημέρωση δημοσιογράφων που έκανε νωρίς σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Αρτοποιός παρουσίασε τις ολονύχτιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν δεκάδες πυροσβέστες. Όπως τόνισε  το βράδυ η ταχύτητα των ανέμων έφτασε να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα, ενώ άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, επιδεινώνοντας περαιτέρω το ήδη δύσκολο έργο κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημείο και εστάλησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 5 μηνύματα από το 112:

  • Στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
  • Στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα.
  • Στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης.
  • Στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη.

Επίσης, στις 06.05 στάλθηκαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι.

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

gerakas_kamena__4_

Επί του πεδίου επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ εκεί παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεχίζει η συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς.

xomatourgiki_epixeirisi

Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

Από αέρος έχουν διατεθεί από το πρώτο φως τρία αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Μεταβολές στα δρομολόγια λεωφορείων λόγω πυρκαγιάς

Λόγω της πυρκαγιάς στην Πεντέλη δεν επιτρέπεται η εκτέλεση λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ.

Ειδικότερα, ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των εξής λεωφορειακών γραμμών:

301 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 301 Β ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 314 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΡΑΦΗΝΑ 319 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΕΚΠΤ. ΧΩΡΙΟ ΣΠΑΤΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 324 ΑΝΘΟΥΣΑ – ΠΑΛΛΗΝΗ – ΚΑΝΤΖΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Επίσης, τροποποιήσεις υπάρχουν στη διαδρομή των εξής λεωφορειακών γραμμών: 302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 446 ΣΤ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ – ΝΟΣΟΚ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ (ΜΕΣΩ ΠΙΚΠΑ) 450 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ 451 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ) 460 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ 461 ΣΤ. ΧΑΛΑΝΔΡΙ – Π. ΠΕΝΤΕΛΗ – ΧΑΛΑΝΔΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ) Α5 ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΑΝΘΟΥΣΑ Χ93 ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ – ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύλληψη τριών ατόμων για την πυρκαγιά στην Πάρο

Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες

Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στη Ζαχάρω κοντά σε κατοικημένη περιοχή

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα