ΑΘΗΝΑ
04:42
|
18.05.2024
Παρατείνονται τα ειδικά μέτρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των συμμοριών στο Ελ Σαλβαδόρ, παρά τις έντονες αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για ακόμα έναν μήνα παρέτεινε η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ την αμφιλεγόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει ληφθεί ως ειδικό μέτρο καταπολέμησης της ανεξέλεγκτης βίας των συμμοριών από τον Μάρτιο. Από τότε, 46.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι ότι ανήκουν σε συμμορίες στη χώρα των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τα μέτρα, που επιτρέπουν στην αστυνομία να συλλαμβάνει υπόπτους χωρίς εντάλματα, έχουν οδηγήσει σε αυθαίρετες κρατήσεις. Από την άλλη, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχουν κάνει τη χώρα πιο ασφαλή.

Μια τοπική οργάνωση Cristosal για τα δικαιώματα υποστηρίζει ότι δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στα αστυνομικά τμήματα, ενώ τονίζει ότι μεταξύ των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι παιδιά που δεν έχουν καμία σχέση με συμμορίες. Επίσης, η οργάνωση υποστήριξε ότι είχε τεκμηριώσει 63 περιπτώσεις ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που πέθαναν υπό κράτηση.

Η Ρουθ Ελεονόρα Λόπεζ, υπεύθυνη της Cristosal είπε ότι μεταξύ εκείνων που πέθαναν ήταν άτομα με διαβήτη και νεφρικά προβλήματα που δεν έλαβαν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «υπονόμευσε τα δικαιώματα στην άμυνα, το τεκμήριο της αθωότητας, την αποτελεσματική δικαστική προσφυγή και την πρόσβαση σε ανεξάρτητο δικαστή».

Οι νομοθέτες που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση, ωστόσο, επαίνεσαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη, ενώ η παράταση πέρασε με 67 ψήφους υπέρ και 15 κατά στη νομοθετική συνέλευση, όπου οι σύμμαχοι του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε αποτελούν την πλειοψηφία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε για πρώτη φορά στις 27 Μαρτίου μετά από ένα ιδιαίτερα βίαιο Σαββατοκύριακο κατά το οποίο σκοτώθηκαν 87 άνθρωποι.

Αρχικά προοριζόταν να διαρκέσει για 30 ημέρες, αλλά έκτοτε παρατάθηκε τέσσερις φορές και τώρα θα ισχύει για έναν επιπλέον μήνα μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, ορισμένα συνταγματικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, έχουν περιοριστεί και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περισσότερα περιθώρια για τη διεξαγωγή συλλήψεων, ενώ αυξήθηκαν και οι ποινές για συμμετοχή σε συμμορίες.

Ο Κάλεμπ Ναβάρο, στέλεχος του κόμματος Nuevas Ideas (Νέες Ιδέες) του προέδρου είπε ότι χάρη στα μέτρα, το Ελ Σαλβαδόρ «έπαψε να είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο».

Ο υπουργός Άμυνας Ρενέ Μερίνο Μονρόι απέρριψε επίσης την κριτική από διεθνείς οργανισμούς, λέγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε συμβουλές από κανέναν για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα, ούτε από εδώ ούτε από έξω από τη χώρα».

«Αυτό που κάνουμε έχει αποφέρει τεράστια αποτελέσματα», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα