ΑΘΗΝΑ
18:25
|
19.04.2024
Η περιβόητη «Λίστα Ένγκελ» κατονομάζει αξιωματούχους κυβερνήσεων από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα για διαφθορά και αντιδημοκρατικότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε την Τετάρτη δεκάδες νυν και πρώην αξιωματούχους, νομοθέτες, δικαστές και επιχειρηματίες από την Κεντρική Αμερική σε μια λίστα που κατονομάζει αυτούς που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ως «διεφθαρμένους και αντιδημοκρατικούς» παράγοντες στην περιοχή.

Η περιβόητη «Λίστα Ένγκελ», που δημιουργήθηκε βάσει νόμου που χορηγήθηκε στον τότε εκπρόσωπο των ΗΠΑ Έλιοτ Ένγκελ, περιλαμβάνει προσωοικότητες από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα που η Ουάσιγκτον κατηγορεί για αδικήματα.

«Αυτά τα άτομα, μέσω της διαφθοράς τους, των προσπαθειών τους να παρεμποδίσουν τις έρευνες για τη διαφθορά και την υπονόμευση δημοκρατικών διαδικασιών και θεσμών, αποδυναμώνουν την ικανότητα των κυβερνήσεων στην περιοχή να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών τους, συμβάλλοντας στην παράνομη μετανάστευση και αποσταθεροποιώντας τις κοινωνίες». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε δήλωσή του.

Μεταξύ των 60 ατόμων που κατονομάστηκαν ήταν ο γραμματέας Τύπου του προέδρου Ναγίμπ Μπουκελε του Ελ Σαλβαδόρ και ο νομικός του σύμβουλος, δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γουατεμάλας, ένας αντιπρόεδρος του Κογκρέσου της Ονδούρας και αρκετοί πρώην υπουργοί της κυβέρνησης από όλη την περιοχή.

Σε όσους κατονομάζονται στη λίστα, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποχρεούται βάσει νόμου να δημοσιεύει ετησίως, θα ανακαλούνται οι βίζες τους για τις ΗΠΑ και δεν θα μπορούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Νικαράγουα προστέθηκε στη λίστα για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες ο Ντάνιελ Ορτέγκα, πρώην αντάρτης, κέρδισε για τέταρτη συνεχή θητεία μετά την φημολογούμενη φυλάκιση αντιπάλων και την καταστολή των επικριτικών μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέρριψε τις εκλογές της Νικαράγουα ως νοθευμένες και επέβαλε κυρώσεις σε αξιωματούχους της Νικαράγουας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατονόμασε 23 δικαστές και εισαγγελείς, υποστηρίζοντας ότι «υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες» για τη φερόμενη συνενοχή τους στη φυλάκιση και τη δίωξη προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης της Νικαράγουα, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν, με προοπτική να χτυπήσει οικονομικά την χώρα, προσπαθεί να αφαιρέσει τη Νικαράγουα από τη λίστα των χωρών που είναι επιλέξιμες για αποστολές ζάχαρης με χαμηλούς δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά το Ελ Σαλβαδόρ, ο γραμματέας Τύπου του Μπουκελε, Χοσέ Ερνέστο Σανάμπρια, κατηγορήθηκε ότι «άσκησε την επιρροή της Προεδρίας για να πιέσει ανάρμοστα στελέχη των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραιτηθούν απειλώντας ότι θα κατηγορηθούν για ποινικά αδικήματα».

Άλλες προσωπικότητες από το Ελ Σαλβαδόρ που προστέθηκαν στη λίστα ήταν ο Κρίστιαν Ρεϊνάλντο Γκεβάρα Γκουαντρόν, βουλευτής και «αρχηγός της φατρίας» του κόμματος Nuevas Ideas του Μπουκελε.

Ο Μπουκέλε έχει δεχθεί διεθνή κριτική, μεταξύ άλλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για αυτό που πολλοί θεωρούν ως δημοκρατική οπισθοδρόμηση. Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο σε αυτό που απεικόνισε ως μια προσπάθεια να περιορίσει την απότομη αύξηση των ανθρωποκτονιών που προέρχονται από συγκρούσεις συμμοριών, αναστέλλοντας ορισμένες συνταγματικές προστασίες.

Μεταξύ των επιφανών προσωπικοτήτων από την Ονδούρα, κατονομάζονται ο Ενρίκε Αλμπέρτο ​​Φλόρες Λάντζα, υπουργός της προεδρίας από το 2006 έως το 2009. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίστηκε ότι «εμπλέχτηκε σε σημαντική διαφθορά λαμβάνοντας 2 εκατομμύρια δολάρια σε δημόσιο χρήμα από την Κεντρική Τράπεζα της Ονδούρας και αναδιανέμοντάς το ανάρμοστα σε πολιτικούς συμμάχους.»

Στη λίστα για την Ονδούρα περιλαμβανόταν επίσης ένας πρώην υπουργός Εργασίας και πρώην υπουργός Υγείας.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση της Ονδούρας είπε ότι «απέρριψε κατηγορηματικά» την κίνηση και ότι η λίστα είχε πολιτικά κίνητρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Η Tesla ανακαλεί τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα