ΑΘΗΝΑ
11:14
|
25.04.2024
Κύμα μαζικών αντιτουρκικών διαδηλώσεων προκαλεί από χτες στο Ιράκ ο πολύνεκρος βομβαρδισμός πάρκου αναψυχής στο Ντοχούκ με οκτώ νεκρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Φωτιά» στις σχέσεις Ιράκ-Τουρκίας άναψαν οι φονικές ρίψεις πυρών πυροβολικού σε ορεινό πάρκο αναψυχής στην περιοχή στην επαρχία Ντοχούκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χτες, 20 Ιουλίου, οκτώ τουρίστες (ανάμεσά τους ένα παιδάκι 12 μηνών) και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι 23 άνθρωποι.

Τα θύματα που βρίσκονταν στο πάρκο αναψυχής ήταν, στην πλειονότητά τους, Άραβες, Ιρακινοί τουρίστες, από το κεντρικό και το νότιο Ιράκ. Σύμφωνα δε με τον διοικητή της περιφέρειας Ζάχο, Μουσίρ Μπασίρ, το τουρκικό πυροβολικό έπληξε χτες το χωριό «όχι μία αλλά δύο φορές».

Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καντίμι καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση επιρρίπτοντας άμεσα την Τουρκία κατηγορώντας την για «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του. Το ίδιο έκανε και ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ που ανέφερε ότι ο «τουρκικός βομβαρδισμός» είναι «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Παράλληλα, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της Τουρκίας σημειώνονται από χτες σε διάφορες περιοχές του Ιράκ, καταγγέλλοντας τη βαρβαρότητα των τουρκικών επιθέσεων και την διαρκή παραβίαση των ιρακινών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί…»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θλίβεται για τα θύματα της επίθεσης, διαβεβαιώνοντας πως τάχα φροντίζει να αποφεύγονται απώλειες αμάχων ή καταστροφές στους ιστορικούς ή πολιτιστικούς χώρους, στις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις που διεξάγει εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και άλλων οργανώσεων.

The Ministry of Foreign Affairs in the capital Ankara, Turkey.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», πρόσθεσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις υπακούν στο διεθνές δίκαιο.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να μην κάνει σχόλια επηρεασμένη από την προπαγάνδα της ειδεχθούς τρομοκρατικής οργάνωσης και να συνεργαστεί για να αποκαλυφθούν οι δράστες αυτές της αποτρόπαιης πράξης».

Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις της Άγκυρας δεν έπεισαν, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά των σχέσεων με το Ιράκ, πολίτες του οποίου δεν σταματούν από χτες να διαδηλώνουν κατά της Τουρκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα