ΑΘΗΝΑ
09:53
|
19.04.2024
Οι επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι αυτή επιτρέπει στο Ιράν να εμπλακεί σε «διπλωματία ομήρων».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βέλγοι βουλευτές ενέκριναν μια αμφιλεγόμενη συνθήκη ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν παρά τις διαμαρτυρίες από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνολικά 79 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας, η οποία επιτρέπει στις Βρυξέλλες και την Τεχεράνη να ανταλλάσσουν καταδικασμένους εγκληματίες, ενώ 41 βουλευτές την απέρριψαν και 11 απείχαν.

Εξόριστοι Ιρανοί και ΜΚΟ έχουν επικρίνει την συμφωνία ως «επαίσχυντη», υποστηρίζοντας ότι επιτρέπει στο Ιράν να εμπλακεί σε «διπλωματία ομήρων». Οι επικριτές λένε επίσης ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στον καταδικασμένο τρομοκράτη Ασαντολάχ Ασάντι να ανταλλαγεί και να του δοθεί χάρη.

Ο Ασάντι φυλακίστηκε για 20 χρόνια πέρυσι για «απόπειρα τρομοκρατικής δολοφονίας» για ένα σχέδιο βομβιστικής επίθεσης σε μια συγκέντρωση κατά του Ιράν κοντά στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2018. Η Τεχεράνη απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο Ασάντι λειτουργούσε υπό τις οδηγίες των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ζήτησε την «άνευ όρων απελευθέρωσή του».

Σύμφωνα με την συνθήκη, ο 50χρονος Ιρανός θα μπορούσε τώρα να ανταλλαγεί με τον Ολίβιε Βαντεκαστίλ, έναν Βέλγο εργαζόμενο στον ανθρωπιστικό τομέα που κρατείται στην Τεχεράνη από τον Φεβρουάριο κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Σε πρόσφατο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η οικογένεια του Βαντεκαστίλ προέτρεψε τις Βρυξέλλες να «κάνουν τα πάντα» για να τον απελευθερώσουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, υπερασπίστηκε την συνθήκη και τόνισε την ανάγκη να απελευθερωθούν αθώοι άνθρωποι από το «αυταρχικό» καθεστώς του Ιράν. Απέρριψε επίσης τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την συμφωνία λόγω πιέσεων από την Τεχεράνη. «Το Βέλγιο δεν εγκαταλείπει τους πολίτες του», δήλωσε.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι η συμφωνία δεν πρέπει να «χρησιμεύσει για την χορήγηση ατιμωρησίας» σε Ιρανούς πράκτορες που διαπράττουν εγκλήματα στην Ευρώπη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα